Vyriausybė – už leidimą buvusiems tėvų globėjams išeiti vaiko priežiūros atostogų | kl.lt

VYRIAUSYBĖ – UŽ LEIDIMĄ BUVUSIEMS TĖVŲ GLOBĖJAMS IŠEITI VAIKO PRIEŽIŪROS ATOSTOGŲ

  • 0

Vyriausybė iš esmės pritarė dviejų parlamentarių siūlymui leisti vienam iš buvusių vaiko tėvų globėjų išeiti vaiko priežiūros atostogų ir gauti išmoką. Tai reiškia, kad buvę globėjai, kaip ir tikri seneliai, galėtų pasinaudoti vaiko priežiūros atostogomis.

Vyriausybė pritaria siekiui išplėsti darbuotojų, kuriems gali būti suteiktos atostogos vaikui prižiūrėti ir mokama  išmoka, ratą, tačiau projektus siūlo tobulinti. Tokia Vyriausybės išvada bus teikiama Seimui.

Vyriausybė siūlo patikslinti projektą ir numatyti, kad atostogos vaikui prižiūrėti ir išmoka iki jam sukaks treji metai suteikiamos buvusiam vienam globėjui, išskyrus atvejus, jei jis buvo teismo nušalintas nuo globėjo pareigų.

Seimo narės Guoda Burokienė ir Aušrinė Norkienė siūlo, kad pokyčiai įsigaliotų nuo 2024 metų sausio 1 dienos, tačiau Vyriausybė siūlo nukelti iki 2025-ųjų, kad būtų spėta pasiruošti pokyčiams.

Dabar Darbo kodekse numatyta, kad motinai, tėvui, seneliams arba kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, taip pat vaiko globėjui suteikiamos atostogos vaikui prižiūrėti iki jam sukanka treji metai.

Seimo narių teigimu, pasitaiko atvejų, kai gimusio vaiko tėvai turėjo tik globėjus, ir jiems pagal Darbo kodeksą negali būti suteiktos atostogos vaikui prižiūrėti. Esant tokiems atvejams, vaiko tėvai negali anksčiau grįžti į darbo rinką.

Pernai vaiko priežiūros išmoką per mėnesį gavo vidutiniškai 38,4 tūkst. asmenų, tarp jų senelių – 1246.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS