Žaliasis pasas: kada bus galima laisviau keliauti po Europą ir kokios taisyklės galios? | kl.lt

ŽALIASIS PASAS: KADA BUS GALIMA LAISVIAU KELIAUTI PO EUROPĄ IR KOKIOS TAISYKLĖS GALIOS?

  • 6

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ papasakojo apie Europos Tarybos ir Europos Parlemento susitarimą dėl žaliojo sertifikato, suteiksiančio galimybę jau vasarą laisviau keliauti po Europą.

Pasak jo, esminiai klausimai, dėl kurių strigo pastarosios derybos, buvo: kas mokės už testus? Kokias teises žaliasis sertifikatas suteiks keliaujantiems, kurie bus paskiepyti nuo COVID-19, persirgę arba turės neigiamą testo rezultatą? Kada pažymėjimas pradės veikti?

Kaip teigė pašnekovas, siekiant užtikrinti įperkamą ir prieinamą testavimą, Europos Komisija skirs 100 mln. eurų. Tam, kad ES šalys įsigytų testų, skirtų turintiesiems žaliuosius sertifikatus. Pastarasis dokumentas, pabrėžė V. Sinkevičius, labiausiai orientuotas į tuos, kurie kerta sieną darbo, mokslo, sveikatos priežiūros ir kitais įvairiais tikslais.

Kalbėdamas apie turinčių žaliąjį sertifikatą teises, eurokomisaras teigė, kad Europos Parlamentas norėjo, kad tokiems keliautojams nebūtų taikomi kelionių apribojimai. Tokie kaip karantinas, saviizoliacija ar privalomas testas.

Virginijus Sinkevičius/Europos Parlamento nuotr.

„Buvo priimtas kompromisinis sprendimas, kuriame sakoma, kad ES valstybės neturėtų taikyti papildomų kelionių ribojimų – karantino, saviizoliacijos ar testavimo, nebent jie būtų būtini visuomenės sveikatai apsaugoti arba atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenis“, – teigė jis.

Jei nutiktų taip, kad dėl epidemiologinės situacijos kurioje nors iš ES šalių vis dėlto tektų laikytis papildomų jau minėtų ribojimų, apie tai turėtų būti informuota ne vėliau kaip prieš 48 val. iki kelionės.

Pasak V. Sinkevičiaus, numatomas galutinis terminas, kada žaliasis sertifikatas pradės veikti, yra liepos 1 diena. Tačiau pasiektas susitarimas dar turi būti patvirtintas dviejuose komitetuose – Piliečių laisvių teisingumo ir Vidaus reikalų komitete. Paskui Europos Parlamento plenarinėje sesijoje ir Europos Taryboje lauks galutiniai patvirtinimai, bet jie esą tik techniniai, nes susitarimas jau yra pasiektas.

„Siekiama, kad testai būtų nemokami, bet, aišku, suma yra limituota – vos 100 mln. eurų. Mes kalbame apie visą bendriją. Aš manau, ši suma yra skirta pradžiai, kai galbūt dar nebus masinio vakcinavimo kai kuriose šalyse narėse. Lietuvos atveju, jei testas būtų mokamas, jis iš karto sudarytų prielaidas tų žmonių, kurie sąžiningai laikėsi reikalavimų, diskriminacijai. Jei, pavyzdžiui, skiepas jiems dar nėra prieinamas. Todėl ir buvo skirtos lėšos, kad kol nėra prasidėjusi masinė vakcinacija, galimybių pasas būtų prieinamas visiems nemokamai“, – aiškino V. Sinkevičius.

Žaliasis sertifikatas, jo teigimu, bus tikrinamas lipant į lėktuvą pateikus atspausdintą popierinę jo versiją arba atsisiųstą elektroninę. Toks dokumentas galiotų keliaujant į 27 ES šalis nares.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

"anonimui"

Nuvykes i Vokietija su tavo draugeliu pagamintu zaliuoju pasu sestum porai metu i kalejima.Ten toks naujas istatymas. Laimingos keliones!!!!

Anonimas

Puiku. Mano kompiuterastai padarys jums uz prieinama kaina BET KOKI QR koda.

Diktatoriai...

Na va, svarbu piš ir šūdo gabalas galimybių paso pinigus suspėjo "isisavinti" vos nepavėlavo... Jau nuo Liepos 1-os galimybių pasą kaip ir kitus šūdpasius už melejonus į šiukšlyną mest galėsite... O aš naudosiuos vienu vienynteliu LR pasu kuris pagal Šalies ir Šengeno šalių susitarimą užtikrina laisvą judėjimą tiek Šengeno tiek LR viduje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS