Žiniasklaida: „Havanos sindromą“ sukeliančiu ginklu Vilniuje užpultas JAV pareigūnas | kl.lt

ŽINIASKLAIDA: „HAVANOS SINDROMĄ“ SUKELIANČIU GINKLU VILNIUJE UŽPULTAS JAV PAREIGŪNAS

  • 41

„Havanos sindromą“ sukeliančiu ginklu pernai liepą Vilniuje vykusio NATO viršūnių susitikimo metu užpultas aukšto rango JAV gynybos departamento pareigūnas.

Apie tai pirmadienį skelbia bendras „The Insider“, „Der Spiegel“ ir CBS laidos „60 Minutes“ tyrimas.

Kiek vėliau Pentagonas patvirtino, kad NATO viršūnių susitikime Vilniuje dalyvavusiam aukšto rango pareigūnui pasireiškė simptomai, panašūs į tuos, apie kuriuos skelbė patyrusieji „Havanos sindromą“.

Apie „Havanos sindromą“ pirmą kartą pranešta 2016 metais, kai JAV diplomatai Kubos sostinėje ėmė skųstis, kad po naktį išgirstų ausis veriančių garsų jie patyrė tokių simptomų kaip pykinimas. Visa tai sukėlė spėlionių apie galimą užsienio valstybės išpuolį panaudojant neįvardytą garsinį ginklą.

Metus trukęs tyrimas „atskleidė įrodymų, leidžiančių manyti, kad nepaaiškinamų anomalių sveikatos sutrikimų kilmė gali būti susijusi su Rusijos karinės žvalgybos padalinio 29155 narių naudojamais „nukreiptosios energijos ginklais“.

Šis Rusijos karinės žvalgybos padalinys yra atsakingas už operacijas užsienyje ir buvo kaltinamas dėl kelių užsienyje įvykusių incidentų, įskaitant bandymą nunuodyti buvusį dvigubą šnipą Sergejų Skripalį Jungtinėje Karalystėje 2018 metais.

Pirmadienį Maskva atmetė šiuos kaltinimus kaip nepagrįstus.

JAV žvalgyba 2022-aisiais teigė, kad intensyvi nukreipta energija iš išorinio šaltinio galėjo sukelti kai kuriuos „Havanos sindromo“ atvejus, oficialiai vadinamus anomaliais sveikatos sutrikimais (AHI). Tačiau 2023 metų kovą žvalgybos agentūros padarė išvadą, kad „nėra patikimų įrodymų, jog koks nors užsienio priešininkas turi ginklą ar surinkimo įrenginį, sukeliantį AHI“.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

Ir

gerai, o ką šitas jankių imperijalistų balvonas čia veikė, ką jis čia pametė ???

o tai

aptikt ir sunaikint šio žvalgybos padalinio 29155 neįmanoma? Jei ne, tuomet susibūrimuose teks ekranuoti personalijas...

Be jokios abejonės

Ruskiai jau prieš NATO susirinkimą planavo surengti nukreiptos energijos ataką parodant, štai ką mes galime.... Kadangi jų žvalgybos tinklas Lietuvoje plačiai paskleistas jie buvo parengę ir kitų diversijų kuriose dalyvavo visos slaptosios kacapų struktūros.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS