Žinomi žmonės teigia nežinoję, kad VSD galėjo rinkti apie juos informaciją | kl.lt

ŽINOMI ŽMONĖS TEIGIA NEŽINOJĘ, KAD VSD GALĖJO RINKTI APIE JUOS INFORMACIJĄ

Žvalgybos pareigūno pranešime minimi žmonės teigia nežinoję, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) galėjo rinkti apie juos informaciją.

„Absoliuti staigmena. Dieve mano, aš nežinau, kam aš galiu būti įdomi, kad apie mane kažką rinktų. Mes ir taip vieši, ką čia apie mus rinkti“, – BNS sakė pranešėjo sąraše minima etnomuzikologė, televizijos laidų vedėja Zita Kelmickaitė.

BNS gauti duomenys rodo, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad VSD vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

VSD griežtai paneigė šią informaciją. „Griežtai paneigiame žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją. VSD tikrai nerinko ir neteikė jokios informacijos apie minimus asmenis“, – BNS sakė VSD atstovė Aurelija Katkuvienė.

Mes ir taip vieši, ką čia apie mus rinkti.

Z. Kelmickaitė teigė Šakiuose signatarui Jonui Vailokaičiui skirto paminklo atidarymo proga moderavusi viešą diskusiją, kurioje dalyvavo ir tuo metu dar į prezidentus nekandidatavęs G. Nausėda, taip pat istorikas Algimantas Kasparavičius.

„Tai buvo vieša paskaita. Aš moderavau istoriko ir G. Nausėdos diskusiją, tarp kitko, man buvo visai įdomu“, – pasakojo ji.

Žvalgybos pareigūno pernai tuometiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui bakui pateiktame asmenų, apie kuriuos VSD galėjo rinkti informaciją,  sąraše nurodoma daugiau kaip 60 pavardžių.

Tarp jų yra prezidento dabartiniai vyriausieji patarėjai Povilas Mačiulis ir Aistis Zabarauskas.

Sąraše taip pat yra rinkimų kampanijos metu G. Nausėdos aplinkoje buvę aktorius Juozas Budraitis, žurnalistas Vytaras Radzevičius, teisininkas Tomas Davulis, Seimo narys Valerijus Simulikas, buvęs krepšinininkas, verslininkas ir politikas Tomas Pačėsas.

Aktorius J. Budraitis BNS teigė, kad jo tai nenustebino.

„Sekė, tai sekė, tegu seka. Būtų naivu galvot, kad nesekė. Aš nenustebintas (...) Aš nežinau, kuo aš juos sudominau, jų reikia paklausti. Vertinu normaliai, negi čia dabar panikuosi“, – teigė aktorius.

Sekė, tai sekė, tegu seka.

Tuo metu T. Pačėsas kėlė klausimą, kodėl kalba eina tik apie G. Nausėdos aplinkos žmones ir V. Ušacką.

„Minimas ponas V. Ušackas ir ponas G. Nausėda, tai natūralus klausimas kyla, kodėl tik du? Ar jie stipriausi? Ar jie kėlė didžiausią politinę grėsmę? Tada akivaizdu, kad tai yra kažkoks politinis užsakymas“, – BNS sakė Alytaus tarybos narys T. Pačėsas.

„Klausimas tada, ar tai valdantieji darė, ar opozicija, nes kitų kandidatų nepalietė“, – pridūrė jis.

Be kita ko, VSD galėjo rinkti informaciją ir apie visuomenėje gerai žinomus žmones – ne tik apie Z. Kelmickaitę, bet ir apie atlikėją Jurgį Didžiulį, žurnalistą ir keliautoją Vytarą Radzevičių, politologą Liną Kojalą, verslininką ir investuotoją Ilja Laursą, laidų vedėją ir žurnalistę Beatą Nicholson ir kitus.

„Atsibundi ir sužinai, kad buvai sekamas, nes dirbi savo darbą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė irgi sąraše esantis viešųjų ryšių bendrovės „Idea prima“ vadovas Paulius Tamulionis.

Informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno tapatybė jo paties prašymu nėra atskleista. Dokumentai rodo, kad jam gali būti suteiktas pranešėjo statusas.

Pranešėjas yra pateikęs informaciją apie tris epizodus. Jis teigė, kad informacija buvo renkama apie G. Nausėdos aplinkoje rinkimų kampanijos metu buvusius politikos, verslo ir kultūros žmones, įskaitant dabartinius G. Nausėdos komandos narius.

Informaciją apie tai pareigūnas 2019 metų balandį pateikė tuometiniam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Vytautui Bakui.

V. Bakas šia informacija trečiadienį pasidalijo su komiteto nariais.

Seimo narys V. Bakas vasario mėnesį paprašė Seimo valdybos inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją dėl „galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

Valdyba tyrimą inicijuoti atsisakė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

...

O ką apie 'mane' surinkot?.. nes jei TIEK laiko tam skyrėt, tai juk ne fasonas dabar pasakyt kad nieko neradot; - reikia nors ką primest. :/

kiekviena TURGAUS b o b u t ė,ypač ideologinė

konservatorių, bando PRISIŠVARTUOTI prie būsimoVADOVO,kad galėtų "padėti" kelti gyvenimo GEROVĘ

Pilietė

Jeigu nieko neslepi, tai ko čia krūpčiot? :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS