Žmonės masiškai keičiasi asmens dokumentus: kodėl tautiečiai taip suskubo? | kl.lt

ŽMONĖS MASIŠKAI KEIČIASI ASMENS DOKUMENTUS: KODĖL TAUTIEČIAI TAIP SUSKUBO?

  • 85

Migracijos departamento Vilniaus skyriuje eilių nėra, bet veiksmas vyksta – žmonėms reikia galiojančių asmens dokumentų. Lietuvos piliečiams pernai išduota daugiausia asmens dokumentų per pastarąjį dešimtmetį, tačiau 2013-ųjų rekordas nepagerintas. Apie tai, kodėl lietuviai suskubo užsisakyti dokumentus, – LNK reportaže.

„Bėga visi iš Lietuvos. Reikia pasiruošt bėgti iš čia“, – žurnalistui priežastį įvardijo vyriškis.

Jauna šeima prisipažino taip pat besiruošiantys visiems scenarijams: „Na, tiesiog keičiame dokumentus, nežinome, ko laukti ir keičiame. Dar vienas mažylis naujagimis yra, trys vaikai. Reikia dėl viso pikto“, – sakė moteris. „Kad nebijotum karo, reikia būti labai stipriu žmogumi“, – papildė vyras.

„Maža ką. Baimės nėra, tiesiog baigiasi seni pasai. Nepakenks“, – sakė pakalbintas jaunas vyriškis. Kiti taip pat minėjo, kad keičia dokumentus, nes tiesiog atėjo tam laikas.

2003-iaisiais pradėtos išdavinėti naujo tipo asmens tapatybės kortelės ir pasai, tad kas dešimt metų naujų dokumentų poreikis išauga. Taip buvo ir prieš dešimt metų, 2013-aisiais, taip pat buvo ir pernai.

„Praėjusiais metais išdavėme rekordinį skaičių tiek pasų, tiek asmens tapatybės kortelių – 750 tūkst. dokumentų“, – skaičiavo Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Tačiau 2013-ųjų rekordo pagerinti nepavyko. Prieš dešimt metų buvo išduota 100 tūkst. dokumentų daugiau nei pernai. „Kodėl nepavyko sumušti (rekordo)? Dėl to, kad šį kartą būtent dėl prasidėjusio karo 2022 m. labai daug piliečių anksčiau laiko suskubo išsiimti pasus dėl įvairių priežasčių, ir išgyvenimo pakete buvo parašyta, kad turi būti kelionės dokumentas“, – aiškino priežastis direktorė.

Dokumentą turėti reikia, bet tikrai jokiu būdu nepanikuoti.

Valdžia ragina žmones nebijoti: „Dokumentą turėti reikia, bet tikrai jokiu būdu nepanikuoti“, – ramino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Esą pavojų matytume iš anksto: „Išankstinio įspėjimo sistema, kurią Vakarai turi, yra daug stipresnė ir galingesnė nei Rusijos Federacijos, tai bet kokį didžiojo karo modeliavimą iš Rusijos pusės mes pastebėsime gerokai iš anksto.“

Asmens dokumentą galima išsiimti tą pačią dieną, taip pat per penkias darbo dienas, o kas neskuba – bendra tvarka per mėnesį. Gyvų eilių nebūna, laiką reikia rezervuoti. Tik asmenys su negalia, garbaus amžiaus senjorai ir tie, kam dokumento reikia tą pačią dieną, gali ateiti be eilės.

„Dar ir pernai metais, vasarą, kai buvo pikas keičiančiųjų dokumentus, mes priimdavome gyva eile ir tada išties buvo labai nepatogu, nes visi ateidavo arba prieš darbą ryte arba iškart po pietų ir susidarydavo didžiulės eilės“, – prisiminė E. Gudzinskaitė.

Pernai buvo laikas, kai tą pačią dieną dokumento pagaminti Migracijos departamentas dėl didelių eilių nepajėgė. Tačiau dabar tą padaryti galima. Net ir neskubantiems ilgai laukti registracijos Migracijos skyriuose nereikia. „Na, Vilniuje gal reikia palaukti savaitę, bet kituose miestuose jau kitą dieną galima rezervuotis vizitą ir iš tikrųjų tos eilės yra atslūgusios, galima ramiai keistis. Na, bet, naudodamasi proga, norėčiau priminti tikrintis pasų galiojimo laiką, galima užsisakyti informavimą apie besibaigiantį dokumentų galiojimą“, – rekomendavo Migracijos departamento vadovė. 

Pastebima, kad vis dar atsiranda žmonių, nusiperkančių bilietą į kokią nors egzotišką šalį, kur dokumentas turi galioti tris ar šešis mėnesius, ir tik tada pamatančių, kad jų pasas baigia galioti už dienos kitos.

Rašyti komentarą
Komentarai (85)

Ji

Keičiasi,nes artėja vasara.Prasidės atostogos, kelionės.

Anonimas

Na ir kam reikia,kad žmones nervintųsi ir galvotų kas blogiausia?Nematau dabar kažkokios katastrofos Lietuvoj,kad turečiau verkti per naktis..Jei turi namus,darbą ir sveikatos-gali gyventi savo gyvenimą ir tiek.Vis tiek senstam ir mirsim kai bus laikas..

Dzukelis

Ivykus karui lietuvoje. Su koncervatoriais visi bėgsime i užsieni. Slėptis. Paskui Lanzbergi ir Šimonyte.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS