Floridoje surengtos pitonų žudynės, nugalėtojams - piniginiai prizai | kl.lt

FLORIDOJE SURENGTOS PITONŲ ŽUDYNĖS, NUGALĖTOJAMS - PINIGINIAI PRIZAI

Sausio 12-13 dienomis, Floridos valstijoje (JAV) įvyko valstijos Žuvų ir laukinės gamtos komisijos inicijuotas konkursas - tigrinių pitonų žudynės.

„Pitonų žaidynėse“ registruoti žaidėjai galėjo varžytis tarpusavyje kas sugaus arba nudobs daugiausiai tigrinių pitonų. Už geriausius rezultatus buvo dalijami piniginiai prizai. Nors tokios varžybos skamba, kaip didžiulis nesusipratimas, popsci.com teigia, kad Floridos gamtai jos būtinos.

Tigrinių pitonų tėvynė yra pietryčių Azija, tačiau ši rūšis įvykdė stiprią invaziją į Floridos valstiją. Gyvatės gali užaugti iki 5 ilgio.

Pirmieji pitonai Floridoje galėjo atsirasti, kaip naminiai gyvūnai. Dalis galėjo pabėgti į laisvę arba buvo paleisti. Floridos pelkės tapo puikiu prieglobsčiu šiam invaziniam gyvūnui ir jis greitai išplito. Greitai pitonai išstūmė arba sunaikino daug vietinių rūšių. Tigrinio pitono situacija Floridoje pasaulyje laikoma pačiu geriausiu pavyzdžiu, ką gali pridaryti nekontroliuojamas invazinių rūšių plitimas.

Gamtosaugininkai teigia, kad dėl šių pitonų didelėje Floridos dalyje išnyko valstybės saugomos lapės, voverės, kelios pelių ir žiurkių rūšys, gandrai ir daug smulkesnių gyvūnų. Taip pat nuo jų kenčia nesaugomi meškėnai, oposumai, netgi elniai ir kojotai. Būdami agresyvūs, stiprūs ir gabūs medžiotojai, pitonai sugeba konkuruoti net su vietiniais krokodilais ir panteromis.

Iki tol pitonų populiaciją reguliariai mažindavo gamtosaugininkai, bet prasta šalies ir valstijos finansinė padėtis privedė prie lėšų stygiaus, todėl pinigai kovai su invazinėms rūšims dabar naudojami panašiems konkursams rengti, kurie pasridoė daug efektyvesni nei valstybės tarnautojų reidai.

Tigrinis pitonas žmonėms nepavojingas, todėl dalyviams pavojus negresia. Aplinkosaugos organizacijos pasveikino tokį kūrybingą sumanymą kovoti su invazinėmis rūšimis.

Įdomu, gal ir Lietuvoje reiktų panašaus konkurso kovai su Sosnovskio barščiu?

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS