Kai kurių vorų smegenys – net visose kojose | kl.lt

KAI KURIŲ VORŲ SMEGENYS – NET VISOSE KOJOSE

Stuburiniai ir bestuburiai gamtos atstovai laikosi taisyklės: mažesnio gyvūno smegenys yra proporcingai didesnės palyginus su kūnu nei didesnių gyvūnų. Žmogaus smegenys sudaro 2-3 proc. kūno masės. Kai kurių skruzdžių smegenys sudaro 15 proc. svorio. Tačiau kalbant apie vorus skirtumas tarp smegenų ir kūno masės proporcingumas dar didesnis.

Kosta Rikos universiteto mokslininkai  apskaičiavo smegenų masę devyniuose vorų rūšyse. Smegenų svoris sudarė nuo 0,1 miligramo iki 2000 miligramų, rašo smithsonianmag.com.

„Atradome, kad mažiausiuose voruose centrinė nervų sistema užima iki 80 proc. viso jo kūno, užimdami ir apie 25 proc. kojų“, - sako Panamoje dirbantis mokslininkas Williamas Wcislo.

„Kuo gyvūnas yra mažesnis, tuo jis turi daugiau investuoti į savo smegenis tam, kad net mažytis voras sugebėtų sumegzti tinklą bei atliktų savo funkcijas“, - aiškino tyrinėtojas.

Pasirodo, kad gyvūnų pasaulyje yra limitas, kokio mažumo gali būti smegenys, jog jos vis dar funkcionuotų. Smegenų ląstelės negali būti mažesnės nei branduoliai, esantys vorų genuose. Nervų jungtys negali būti per plonos, nes kitaip jomis nebūtų perduodami nerviniai signalai. Būtent todėl ypač mažų vorų nervų jungtys nusidriekia per visą kūną, kartu ir kojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jo

Ir ne tik vorų,bet ir kai kurių politikų,kurie partijas keičia,kaip kojines.

JOZAPO PUSESERE

VISAI NAUDINGA BEI IDOMI INFORMACIJA JUK MES ZEMES GYVENTOJAI;)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS