Plaučių uždegimas pražudė penktadalį nykstančių sraigtaragių ožių | kl.lt

PLAUČIŲ UŽDEGIMAS PRAŽUDĖ PENKTADALĮ NYKSTANČIŲ SRAIGTARAGIŲ OŽIŲ

Plaučių uždegimą sukeliančių bakterijų protrūkis pražudė apie 20 proc. Tadžikistano retų laukinių sraigtaragių ožių, rašo livescience.com.

2011 m. rugsėjo – spalio mėn. padaugėjo laukinių sraigtaragių ožių mirčių atvejų. Tarptautinė komanda iš Vokietijos, Prancūzijos ir Tadžikistano mokslininkų teigia, kad už tai atsakinga mikoplasmos bakterija, kuri nusinešė 65 gyvūnų gyvybes. Skaičius, iš pirmo žvilgsnio, neatrodo didelis, bet tai sudaro 20 proc. visų Tadžikistano sraigtaragių ožių populiacijos. Skaičiuojama, kad pasaulyje liko 2500 šios rūšies atstovų.

Sraigtaragiai ožiai labiausiai garsėja savo išskirtiniais susuktais ragais, kurie gali užaugti iki 1,5 m ilgio. Neskaitant ožių dydžio, jie gali įlipti į beveik stačias uolas ir medžius.

Už mikoplasmos bakterijos paplitimą iš dalies kaltinami ūkininkai, nes savo gyvulius gano sraigtaragių ožių gyvenamose teritorijose. Šis vietos dalinimasis padidina tikimybę, kad naminiai gyvuliai perduos įvairias ligas laukiniams gyvūnams. Šių bakterijų buvo rasta aplinkinių kaimų ūkininkų ožkose. Prijaukintiems gyvuliams jos gali būti nepavojingos, nes šie turi išvystė imunitetą vienoms ar kitoms bakterijoms ar jas įveikti padeda medikamentai.

„Geros naujienos tai, kad liga nebeplinta. Per du mėnesius nebegavome jokių pranešimų. Bloga žinia tai, kad dar kartą įsitikinome, kad reikia ieškoti geresnių sprendimų, kaip ūkininkams reiktų prižiūrėti ir ganyti savo augintinius“, - pasakojo Stephane Ostrowski, Laukinės gamtos apsaugos draugijos darbuotojas dalyvavęs tyrimuose.

Mokslininkai jau pradėjo ruošti metodiką, pagal kurią būtų renkama informacija apie prijaukintų gyvūnų ligas ir jų galimybes pakenkti laukiniams gyvūnams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS