Rasta planeta, kurioje galėtų egzistuoti gyvybė | kl.lt

RASTA PLANETA, KURIOJE GALĖTŲ EGZISTUOTI GYVYBĖ

Ženevos astronomijos observatorijos darbuotojai aptiko planetą, kurioje, jų teigimu, galėtų egzistuoti gyvybė.

Planeta, kuri pavadinta HD 85512 b, yra nuo Saulės sistemos nutolusi 36 šviesmečius. Ji 3,6 karto sunkesnė nei Žemė ir apie žvaigždę apsisuka per 54 dienas.

Straipsnyje, kuris išspausdintas „Astronomy & Astrophysics” žurnale, teigiama, kad planeta tinkama gyvybei, nes yra pakankamai toli nuo žvaigždės, kad vanduo iš jos išgaruotų, bet ir ne per toli, kad vanduo nesuledytų.

Nors planeta yra arčiau savo globėjos žvaigždės nei Žemė prie Saulės, tačiau sąlygos leistų užsimegzti gyvybei planetoje, nes žvaigždė yra mažesnė ir vėsesnė nei Saulė.

Kitame straipsnyje teigiama, kad žemiškos gyvybės egzistavimui reikia daugiau sąlygų: bent 50 proc. planetos turėtų dengti debesys, kad būtų pakankamai vėsu vandeniui išlikti skysčio formos.

Mokslininkai savo spėliojimus apie galimybę planetoje užsimegzti gyvybei pagrindė matavimas, kurie parodė, kad planetos atmosfera panaši į Žemės, kuriame yra deguonies, anglies dvideginio ir azoto.

Planeta buvo aptikta naudojant „Harps“ teleskopą Čilės Andų kalnuose. Šiuo teleskopu jau aptikta daugiau nei 100 planetų kitose žvaigždžių sistemose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS