Kaip garbingai baigti kadenciją | kl.lt

KAIP GARBINGAI BAIGTI KADENCIJĄ

Pritariu kolegų nuomonei, kad reikia imtis priemonių garbingai užbaigti šios savivaldybės tarybos kadenciją.

Suprantama, kad per tuos metus padaryti negarbingi darbai ir liks negarbingi, neįmanoma jų padaryti garbingų. Bet kai ką dar galime pakeisti, todėl kviečiu tai padaryti.

Pirmiausia kalbu apie savivaldybei padarytą didelės vertės turtinę žalą, kuri atsirado dėl sudarytos taikos sutarties su UAB "Kamesta" (toliau – bendrovė).

Koncesijos sutartį savivaldybė 2009 10 29 d. nutraukė dėl bendrovės nuolat daromų pažeidimų. Bendrovė kreipėsi į teismą, pateikdama 21 972 565 litų ieškinį. Į šią ieškinio sumą bendrovė įskaičiavo delspinigius, palūkanas ir koncesijos mokestį.

Savivaldybė pateikė teismui priešieškinį, kuriuo prašė bendrovės ieškinį pripažinti negaliojančiu.

Pagal tuomečio administracijos direktoriaus pareiškimą, padėtis buvo štai kokia: "Objekto pastatymas kainavo per 21 mln. litų. Dalį savivaldybė sumokėjo statybos eigoje. Iš bendros sumos savivaldybė lieka skolinga bendrovei apie 15 mln. litų. Tačiau jei savivaldybė 25 metus mokės koncesijos mokesčius, tai sudės bendrovei per 60 mln. litų", – teigė administracijos direktorius.

Situacija buvo tokia, kad savivaldybei reikėjo palaukti teismo paskirtos ekspertizės išvadų dėl atliktų darbų ir sumokėti likusią nesumokėtą dalį, pabrėžiu, už atliktus darbus, kuri galėjo būti mažesnė už reikalaujamą. Tuo koncesijos sutartis būtų pasibaigusi, nes bendrovės padaryti pažeidimai buvo akivaizdūs ir nekėlė abejonių.

Tačiau buvo nueita kitu keliu. Savivaldybė paprašė teismo atšaukti paskirtą ekspertizę ir leisti bendrovei pačiai atlikti ekspertizę, tai ši ir padarė, o savivaldybė su tomis išvadomis sutiko be jokių pastabų.

Po to savivaldybė pasirašė su bendrove taikos sutartį, pagal kurią įsipareigojo vykdyti visus bendrovės reikalavimus pagal visą Koncesijos sutartį. Ji taip pat pripažino bendrą įsiskolinimą bendrovei – 11 529 829,78 lito ir įsipareigojo šį įsiskolinimą padengti iki 2013 06 10.

Tolesnė įvykių seka nurodyta 2013 06 13 Kauno apygardos teismo nutartyje: "2012 birželio mėn. 7 d. Kauno apygardos teisme gautas ieškovo bendrovės "Kamesta" ir atsakovo Kauno miesto savivaldybės administracijos prašymas patvirtinti šalių sudarytą taikos sutartį ir bylą nutraukti. Teismui pateikta 2012 m. gegužės 29 d. ginčo šalių sudaryta taikos sutartis, kurioje nurodyta, kad sutartis sudaryta, siekiant išspręsti ginčą taikiai, šalims žinoma Taikos sutarties sudarymo, patvirtinimo ir bylos nutraukimo pasekmės. Prašymas tenkintinas."

Pažymėtina, kad ši taikos sutartis yra sudaryta per mūsų kadenciją kai kurių tarybos narių iniciatyva ir pastangomis, tai akivaizdžiai matoma iš esamų dokumentų.

Ir tai dar ne viskas. Pasirodo, kad mėgstantieji ginčus spręsti taikiai nevykdė savo prisiimtų įsipareigojimų, todėl savivaldybei teko sumokėti antstolei už išieškotus iš jos bendrovei pinigus 440,5 tūkst. litų atlyginimą.

Bet ir tai dar ne viskas. Už prisiimtų įsipareigojimų nevykdymą Lietuvos Respublikos apeliacinis teismas 2014 04 24  nutartimi išdavė bendrovei vykdomąjį raštą išieškoti iš savivaldybės delspinigius – 1 032 511,76 lito.

Dėl to, kad jokių tarnybinių tyrimų šiuo klausimu savivaldybėje nebuvo, prašau artimiausiame tarybos posėdyje papildomu klausimu pateikti tarybos nariams išsamią informaciją galimiems sprendimams priimti.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

R

O Garbaravicius praleido proga patyleti. Gerai zinome jusu darbelius. Tiksliau nieko doro Kauno miesto labui nenuveikete. Daugiau zalos, nei naudos...

R

Silainiai- pats didziausias mikrorajonas Kaune. Ir autobusu ir mikriuku yra per mazai ir dar kazkodel mazinamas ju skaicius. Butini troleibusai, bet matyt jau apie tai teks uzmirsti. Kas gali paneigti kad lesos, kurios buvo skirtos troleibusu linijai i Silainius, nenusedo kieno tai kisenese...Neimanoma nei i Petrasiunus, nei i Zaliakalni, nei i Aleksota patekti be persedimo. Ir kas tokius idiotiskus marsrutus ir grafikus sudarineja? Itariu tie, kurie suinteresuoti chaosu Kaune! Kam tada reikalinga Kauno miesto taryba ir savivaldybeje perteklinis klerku skaicius. Islaikome kruva veltedziu, o miestas pavirtes i siuksliu kruva. Net gudziu sovietmeciu Kaunas buvo zymiai patrauklesnis ir ispudis susidaro kad to meto sovietine nomenklatura maziau voge, nei si nepriklausomos Lietuvos. Kada pagaliau sulopysite gatves???????????

to-JK

PRITARIAM!!!100%! labaigarbingai isheis,jei nugriaus ir PASIDALINS AUKSINI,NENAUDOJAMA SHIKINYKA prie pilies!odar butume VISI laimingi,jei "garbingai "iseje ir ishsidaline--PASPRINGTU...per amzius, amen!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS