Rumba su ragučiais | kl.lt

RUMBA SU RAGUČIAIS

Pakalbėkim apie kasdienybės "fluxus". Tarkim, futbolą.

Na štai, tuoj užsidarys "Fluxus ministerija", kurį laiką veikusi Kaune ir padariusi kai ką gero su savo tūkstančiu renginių. Jos vietoje turėtų kažkas atsirasti, dabar gal jau vietinėm jėgom. Bet kalbėkim ne apie ją, o apie kasdienybės "fluxus". Tarkim, futbolą.

Lietuvos rinktinė prakišo bosniams. Tai jau ne išimtis, o taisyklė. Niekaip nesuprantu, kodėl Lietuvos futbolas yra Brazilijos ledo ritulio lygio. Kodėl apskritai iš Lietuvos komandinio sporto šakų sekasi tik krepšiniui? Todėl, kad tai antroji religija? Mažiau religingos sporto šakos lieka nuošalėje, net futbolas, o taip tarsi neturėtų būti – juk talentingų žaidėjų turime. O pralaimime ne tik Bosnijai, bet ir Liuksemburgui. Kas kaltas? Vėl – aplinka?

Ir svetur žaidžiant Lietuvos rinktinės nelydi šeši tūkstančiai sirgalių kaip Bosnijos. Nors krepšinio rinktinę – lydi. Kodėl mes tokie religingi tik vienos sporto šakos atžvilgiu? Tiesa, futbolo sirgaliai jau yra atskira tema, visi prisimename lenkų siautėjimą Kaune.

Bosniai čia buvo daug tvarkingesni, tiesa, kiek apsivogė, bet nedaug, kalbino Laisvės al. merginas, bet neįkyriai, degino petardas, bet miesto nepadegė. Išluptos 265 stadiono kėdės liudija ir nemenką siautulį laimėjus varžybas. Ir čia vėl įdomu, kodėl futbolo aistruoliai tokie jau aistringi? Kodėl jie negali ramiai skirstytis kaip po šachmatų čempionato, o būtinai turi šokti rumbą su ragučiais?

Atrodo, kad policijos pajėgos tokioms varžyboms ruošiasi kruopščiau nei nacionalinė futbolo federacija, nes ir "sužaidžia" geriau. Tik kodėl sporto varžybos ar veiksmai po jų neretai tampa panašūs į įkaitų gelbėjimo scenas iš holivudinio filmo? Ir tai net nepriklauso nuo rinktinės reitingų, lietuvių sirgaliai irgi po rungtynių drausmingai nesiskirsto dainuodami "Atskrend sakalėlis". Kažkas čia ne taip, arba, kaip sakė Ostapas Benderis: ne, čia ne Rio de Žaneiras.

Atrodo, kad daug kas į futbolo rungtynes žiūri kaip į karnavalą, Renesanso laikotarpiu buvusi proga paprastai liaudžiai išlieti energijos perteklių. To pertekliaus esama, ir gal gerai, kad jis liejamas lokalizuotai ir su policijos priežiūra, o ne atkampiose gatvelėse. Tik kuo čia dėtas sportas, nelabai aišku.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS