Kaip atpažinti „vatniką“ | kl.lt

KAIP ATPAŽINTI „VATNIKĄ“

Neseniai Šaulių sąjungos vadas pareiškė, kad „būtina įgyti žinių ir įgūdžių, kaip elgtis krizės atveju“.

Pritardamas šiam požiūriui, aš taip pat norėčiau prisidėti prie visuomenės ugdymo bei pilietiškumo skatinimo ir papasakoti, kaip krizės atveju atpažinti potencialius kolaborantus ir vatnikus.

Kalbant apie vatnikus, norėčiau pabrėžti, kad tai visai neturi nieko bendra su tautybe. Juo gali būti ir grynakraujis lietuvis, netgi buvęs sąjūdietis, tremtinių vaikas, partizanų anūkas, tačiau visiems vatnikams, nepriklausomai nuo tautybės, religijos, politinių pažiūrų, seksualinės orientacijos, būdingi tam tikri bruožai.

1. Jų aksesuaras – vadinamoji pederastkė (vyriška rankinė). Kartą ligoninės laukiamajame pamačiau inteligentiškos išvaizdos žmogų. Jis netgi kalbėjo kaip Valdas Adamkus (su „amerikonišku akcentu“), tačiau visą įspūdį sugadino jo „pederastkė“. Vėliau sužinojau, kad tai ne koks nors JAV lietuvis, o nežinia iš ko pragyvenantis etatinis protestuotojas. Vertas dėmesio niuansas, kad Klaipėdą valdant liberalams, šie protestuotojai buvo itin aktyvūs, o įsitvirtinus „neliberalams“, jie pritilo. Remdamasis asmenine patirtimi, galiu pasakyti, kad dauguma žmonių, nešiojančių šį aksesuarą, nepasižymi aukštesniu nei vidutinis intelektu ir jiems politikoje svarbiausias yra seksualinių mažumų klausimas.

2. Jie netiki vakcinacijos veiksmingumu. Baisios ligos buvo pažabotos išradus vakcinaciją. Ir COVID-19 taip pat bus pažabotas būtent vakcinuojantis, o ne karantinuojantis iki Paskutiniojo teismo dienos. Jeigu žmogus per pandemiją abejoja vakcinacijos veiksmingumu, galima kelti dvi versijas: A. Šis žmogus yra absoliutus debilas. B. Jis yra sąmoningas kenkėjas, turintis politinių tikslų.

3. Jie tiki ezoterika. Jeigu žmogus jums pasakoja, neva „Vanga ir Nostradamas išpranašavo, kad 2024 m. Teksasas išstos iš JAV, o Šiaurės Korėja užkariaus Pietus“, tada reikia bėgti nuo jo kaip nuo maro. Pastaruosius 20 metų Rusijoje televizija ten itin agresyviai propaguoja tikėjimą visokiais būrėjais, ekstrasensais, šarlatanais, pranašystėmis, chiromantika. Autoritariniai režimai suinteresuoti, kad jų valdomi žmonės būtų tamsūs, kvaili ir tikėtų raganomis.

4. Jiems nepatinka JAV ir Vakarai apskritai. Sovietmečiu JAV ir Vakarai buvo ideologinis priešas ir daugelį metų diegtas priešiškumas vis dar kunkuliuoja. Vatnikai, prisidengdami tariamu lietuvybės gynimu, dažnai kritikuoja iš Vakarų ateinančias madas, augantį anglų kalbos vartojimą, tačiau vos tik eteryje pasirodo kas nors rusiška (pvz., F. Kirkorovas), lietuvybės puoselėjimas dažniausiai nustumiamas į antrą planą. Rusiška kultūra jiems – sava, gal net labiau sava nei lietuviška.

5. Jiems patinka Donaldas Trumpas. Jeigu 2015–2016 m. būtumėte sekę naujienų portalų anoniminių komentarų skiltis, būtumėte pastebėję, kaip JAV nekenčiantys, sovietmetį šlovinantys ir ant žydų lojantys žmonės staiga pradeda demonstruoti nepaaiškinamą meilę D. Trumpui. „Vot nemėgtų tų amerykuonų, bet Trampazzz man patynka. Susitars gal su Putinou“ – buvo itin populiari mantra tomis dienomis.

6. Savo elgesį ir pažiūras jie vadina „kitoke nomone“. Priremtas prie sienos dažnas vatnikas bando aiškinti, kad jis visai nėra proputiniškas, tiesiog jo nuomonė kitokia.

7. Jie šlovina sovietmetį. „Taribiniaiz laikais visi turėjo darbus, viskas buvo sutvarkita ir nebuvo visokių ten iškrypėlių“ – dar viena vatnikų mantra, kuria jau yra įtikėję ir nemažai 1990–2014 m. gimusių lietuvaičių. Tiesa yra tai, kad „taribiniaiz“ laikais buvo visko – ir gėjų, ir narkomanų, ir pedofilų ir kitų nemalonių dalykų. Tik apie tai nekalbėdavo viešai ir nerašė.

8. Jie gina sovietinį paveldą, kuris nėra vien paveldas. Tai – simboliai, šlovinantys ideologiją, su kuria nesutinkantieji buvo išžudyti arba bent jau izoliuoti. Masinės žudynės, represijos bei badas pasirodydavo beveik visur, kur tik įsitvirtindavo komunistiniai režimai, – Kinijoje, Rusijoje ar Kambodžoje. Lietuva nebuvo išimtis. Atstačius nepriklausomybę, visas sovietinis šlamštas turėtų būtų pašalintas, o girų, nėrių, cvirkų, venclovų ir kt. „saulės vežėjų“ vardais pavadintų gatvių pavadinimai turi būti pakeisti.

9. Jie teigia, kad „karu Ukrainoje“ bandoma užgožti tikrąsias Lietuvos problemas. Ir kokios tos problemos? Gyvenimo įgūdžių programa? Niekam ji nerūpėtų, jeigu politikos puidokai nebūtų dirbtinai iškėlę šio klausimo. „Medeliai kertami“? Jie visada buvo kertami. Dar visai neseniai iš jų buvo statomi namai. Nebėra tų tikrųjų tautinių „vertibių“? O jų niekada ir nebuvo ir sovietmetis prie to stipriai prisidėjo.

10. Jie bando diskredituoti paramą Ukrainai renkančius asmenis. Dalis žmonių Lietuvoje nenori, kad Ukraina laimėtų arba bent privestų Rusiją prie ekonominės, karinės ir socialinės katastrofos slenksčio, todėl kiekvieną, kuris renka paramą arba kitaip remia Ukrainą, bandoma juodinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Anonimas

Tie šauliai tai yra nacių gauja su moto kas ne su jais tas prieš juos primena kumunistus viena tiesa ir tik viena bet yra žmonių kurie nei ruskių nei šaulių nemėgsta.

Tam visi

Tai tu pasirodo ne tik vatinė aborto liekana, bet dar ir čiulpi, tai tu reiškia dar ir P E D I K A S

Visi

Vatnykai čiulpia putlelio saldainius , ir kitaico , irpingo , visu šunū .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS