Legendomis apipinta Klaipėdos universitetinė ligoninė perduodama valstybei | kl.lt

LEGENDOMIS APIPINTA KLAIPĖDOS UNIVERSITETINĖ LIGONINĖ PERDUODAMA VALSTYBEI

Šiandiena neabejotinai įeis į Klaipėdos istoriją – vos prieš keletą minučių miesto tarybos posėdyje 21 balsavus UŽ, 2 PRIEŠ ir 6 SUSILAIKIUS buvo pritarta legendomis apipintos Klaipėdos universitetinės ligoninės perdavimui valstybei. Kartu su ilgiausiai Lietuvoje – beveik 40 metų – dirbančiu vyr. gydytoju Vinsu Janušoniu priešakyje.

Tai žingsnis, išraiškingiausiu įmanomu būdu simbolizuojantis kartų kaitą klaipėdietiškos politikos padangėje po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo. Pakeliui į sprendimą visuomet buvau šalia, todėl iš arti mačiau daug seno tipo poveikio priemonių – aroganciją ir nesiskaitymą, klaidinimus ir gąsdinimus, spaudimą ir šantažą.

Nuo šiandien Klaipėda bus kitokia. Palaipsniui miestą apleis nepotizmas, visiems žinomų, bet dangstomų problemų ignoravimas, jų sprendimas itin siaurame rate. Miestas taps laisvesnis ir atviresnis. Tai, žinoma, užtruks laiko, bet šiandien žengtas pirmasis labai tvirtas žingsnis.

Palaipsniui galės atsikvėpti ir Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai, kuriuos nuo atvirumo dažnai ribodavo mums sunkiai suprantamos ir pamatuojamos baimės. Drąsos dažnai pristigdavo.

Šiandien drąsos sprendimui priimti reikėjo ir politikams, todėl didžiuojuosi visais Klaipėdos miesto tarybos nariais, palaikiusiais šį itin svarbų Klaipėdai ir visam vakarų regionui sprendimą. Tai strateginis žingsnis, kuriuo politikai peržengė partinius barjerus ir ambicijas ir susivienijo vardan pokyčio, o jis tikrai ateis.

Priminsiu, šiuo sprendimu yra praktiškai įprasminama prieškalėdinė LR Seimo dovana Klaipėdai, kuomet 102 Seimo nariams balsavus už, įstatymu buvo sudaryta galimybė Klaipėdoje atsirasti universiteto ligoninei – klinikoms – su Klaipėdos universitetu priešakyje.

Neabejoju, kad valstybei perėmus ligoninę ir suformavus naująjį centrą, reformos eigoje, iki 2027-ųjų, Klaipėda sveikatos priežiūros srityje per penkerių metų laikotarpį padarys mažiausiai dvidešimties metų šuolį – tai neabejotinai atsilieps, pirmiausia, paslaugų kokybei ir darbuotojų darbo sąlygoms.

Šiandien dieną temdo tik viena niūri žinia, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, dėl neonatologų trūkumo, negali būti užtikrinamos neonatologijos ir akušerijos skubiosios pagalbos paslaugos, vadinasi, gimdyvėms, siekiant išvengti rizikos, gimdyti reikalinga važiuoti į kitus miestus. Šiuo metu laikinai teikti aukštesnio nei IIA lygio paslaugas pavesta LSMU Kauno klinikoms. Mano turimais duomenimis, situacija nesusiklostė dabar, ji yra labai įtempta jau nuo praėjusių metų rugpjūčio, per tą laiką nė vienas neonatologas, siųstas iš kitų įstaigų, nebuvo įdarbintas. Klaipėda gali prarasti licenciją teikti šias paslaugas, kadangi informacija yra perduota ir Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai.

Taip, tai yra vadovo atsakomybė. Tikėkimės, kad situacija bus labai greitu metu stabilizuota, paslaugų teikimas Klaipėdoje atstatytas, o paslaugų teikimas ateičiai – išsaugotas.

Tai tik dar vienas įrodymas, kad Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariai šiandien žengė itin svarbų ir reikalingą žingsnį.

Nors ir labai išsekęs, tačiau esu labai laimingas ir pažadu, kad kol klinikos Klaipėdoje nebus įsteigtos, ant šio klausimo laikysiu uždėjęs savo ranką ir aktyviai dalyvausiu tarpininkaudamas, kad procesai vyktų sklandžiai ir greitai.

Šios dienos posėdyje balsavo:

UŽ – Andrius Petraitis, Arūnas Tuma, Rimantas Didžiokas, Elida Mantulova, Artūras Razbadauskas, Vytis Radvila, Aidas Kaveckis, Vidmantas Dambrauskas, Saulius Budinas, Edmundas Kvederis, Kazys Bagdonas, Romaldas Idzelevičius, Arūnas Barbšys, Viktor Senčila, Justina Sungailienė, Arūnas Andziulis, Antanas Kontautas, Arvydas Cesiulis, Nina Puteikienė, Lina Skrupskelienė, Arvydas Vaitkus;

PRIEŠ – Vidmantas Plečkaitis, Jurij Šeršniov;

SUSILAIKĖ (politikoje vadiname mandagiu Prieš) – Ela Andrejeva, Vytautas Grubliauskas, Laime Juknienė, Judita Simonavičiūtė, Alvidas Šimkus, Rimantas Taraškevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

su tokia valdžia tai kažin ar i gera

Bus kur emigrantus apgyvendinti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS