Paminklo autorių pamiršo? | kl.lt

PAMINKLO AUTORIŲ PAMIRŠO?

Mane labai suintrigavo klausimas dėl paminklo "Kardas" nukėlimo ar išsaugojimo.

Labai keista, kodėl nekalbama apie monumento "Kardas" vieną autorių Petrą Šadauską? Aš jį ir jo šeimą pažinojau apie 30 metų ir labai gerai žinau, ką jis buvo sumanęs.

Manau, kad visus tuos sprendimus dabar inicijuojantys žmonės, tarp jų ir Vytautas Čepas, P.Šadauską turėjo pažinoti, kadangi jis gal dešimtmetį buvo vyriausiuoju Klaipėdos miesto dailininku. Negaliu įvertinti jo darbų, nes nesu profesionalė. Bet kodėl tokia tyla apie šį iškilų žmogų?

"Kardas" iš tiesų net nėra kardas. Kardas niekada nebūna taip aukštai iškeltas. Dailininkas, kurio mintis aš puikiai žinau, tarp dviejų bažnyčių bokštų iš tiesų iškėlė ne kardą, o kryžių.

"Kardas" iš tiesų net nėra kardas. Kardas niekada nebūna taip aukštai iškeltas. Dailininkas, kurio mintis aš puikiai žinau, tarp dviejų bažnyčių bokštų iš tiesų iškėlė ne kardą, o kryžių.

Ir kur jūs matėte, kad ant kardo kas kabintų gėlių vainikėlį?

Ten esantis vainikėlis – tai jo išminties įvaizdis, sukurtas, kad žmonės matytų aukštai iškeltą kryžių, o šalia – bažnyčios bokštus. Šitokią idėją aš puikiai žinau iš jo šeimos ir iš jo paties asmenybės.

P.Šadauskas niekada nebuvo spaliukas, pionierius, komjaunuolis, komunistas. Jis – labai šviesi asmenybė.

Jeigu jau kalbėtume apie kūrinio sunaikinimą ar išsaugojimą, reikėtų pradėti nuo kalbų apie jo autorių.

Tegul nesislepia ir diskusijos nariai. Visi man jie gerai pažįstami, nes aš nuo 1960 m. gyvenu Klaipėdoje. Visi P.Šadauską pažinojo.

Gal jis buvo diskriminuojamas? Galbūt buvo kažkokių intrigų? Bet tai reikėtų pamiršti, geriau reikėtų pasistengti jo gilią mintį pabrėžti ir įžiūrėti.

Menininkai, kaip jūs galite nematyti? Kardas niekur taip aukštai pasaulyje nestovi.

Aš daug kardų mačiau, jie būna padėti ant žemės, o čia aukštai iškeltas tarp bažnyčios bokštų, be to, tas kryžius dar ir su vainikėliu, o tikintieji žino, kad bažnyčiose kabinami ne paprasti gėlių vainikėliai.

P.S. P.Šadauskas (g. 1937 m.) sukūrė Vilniaus dailės instituto projektą, nemažai skulptūrų, paminklą septyniems Sovietų Sąjungos didvyriams Alksnynėje (Neringa), skulptūrą "Žvejys" (skulpt. Kazimieras Kisielis), paminklą K.Donelaičiui ir kt. Viešuose šaltiniuose nurodyta, kad 1975 m. atidengto monumento autoriai – architektas P.Šadauskas ir skulptorius Rimantas Daugintis (1944–1990). 1980 m. monumentas buvo papildytas skulptoriaus R.Dauginčio sukurta kompozicine grupe.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Klaipėdietė

Kardas tikrai yra puikus paminklas, jis net neprimena sovietizmo, žmonių mąstymą reikia keisti, o ne išskirtiįi paminklą griauti, Tai nuostabus šedevras dailininko. Negriaukime visko...

Viktoras Petraitis

Privalau priminti ,kad Klaipėdos mieste nežuvo nė vienas sovietų kareivis

to na

kaip nieko gražaus? O nuogi undinės papai patiltėj? O bomžų madingai išteplioti dažais(improvizacija su instaliacija:D) konteineriai Atgimimo aikštėje? Taigi čia baisus grooooožiiiis :D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS