Būstas, kuriame gyveni, negali būti apmokestintas – tai moralinis motyvas, ne ekonominis | kl.lt

BŪSTAS, KURIAME GYVENI, NEGALI BŪTI APMOKESTINTAS – TAI MORALINIS MOTYVAS, NE EKONOMINIS

Paskubomis Vyriausybės ir Seimo dauguma siūlo naujus mokesčius, bandant iš vienų atimti ir kitiems pridėti, nors pabaigoje visi mokėsime daugiau.

Valdžia eina lengviausiu keliu – didina mokesčius, nors turėtų skatinti ekonomikos augimą, traukti pinigus iš šešėlio, kuriame, anot ekspertų, vis dar 20 proc. valstybės ekonomikos. Vyriausybė privalėtų geriau ir greičiau investuoti Europos Sąjungos (ES) paramą, kurios beveik 60 proc. dar nepanaudota, turėtų skatinti efektyvesnį valstybės tarnybos ir valstybinių įmonių darbą. Deja, ne. Ruoškitės. Už senųjų metų durų – nauji mokesčiai…

Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Tvarka ir Teisingumas  (TT) bei A. Paulausko visuomeninis judėjimas „Pirmyn, Lietuva“ pasirašė ne tik susitarimą dėl bendradarbiavimo, bet ir išsakė poziciją dėl Vyriausybės siūlomų mokesčių. Po vieną jų pristatysiu ir kviečiu diskusijai.

Pirma tema diskusijai – Nekilnojamojo turto mokesčiai:

Esame PRIEŠ Vyriausybės ir Seimo planus apmokestinti gyventojų būstą nekilnojamojo turto mokesčiu. Pasisakome už NULINĮ tarifą pagrindiniam asmens gyvenamajam būstui, kurį laisvai pasirenka ir deklaruoja pats gyventojas. Tai moralinis, ne ekonominis motyvas. Pasaulyje turi būti vieta, iš kurios jūsų nevaro mokesčiai ir mokesčių administratorius. Ta vieta – jūsų būstas savo Tėvynėje. Be to, kaip kiekvienas liberalas pasakys, jau esame sumokėję mokesčius uždirbdami pinigus savo būstui, todėl turėtume teisę nemokėti papildomų mokesčių už butą/namą, kuriame gyvename. O kur dar tikrieji daugumos būsto savininkai – bankai, kuriems paskolas dengsime dar ilgai. Tik antram ar kitam nekilnojamam turtui (dažniausiai naudojamam kapitalo investicijoms ar ekonominei veiklai) gali būti taikomas NT mokestis, kurį nustato vietos savivaldybių tarybos.

Svarbi sąlyga – visas NT mokestis griežtai ir išskirtinai atitenka Lietuvos savivaldybėms, kaip savarankiškosios pajamos. Taip savivaldybės turės realų instrumentą konkuruoti dėl investicijų pritraukimo ir kartu plėtoti infrastruktūrą, kuri gerintų vietos bendruomenės gyvenimo kokybę.

Ne tik pasirašėme susitarimą, bet ir bandome jį įgyvendinti. TT pirmininkas, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, įregistravo tokią įstatymo pataisą. Tikrai tikimės, kad pirmiausia kolegos liberalai, o ir kiti Seimo nariai pritars šiai pozicijai. Gerovės valstybės nebus, jei net savo namuose nesijausime saugūs.

Svarbus pastebėjimas – dabartinė Vyriausybės pasiūlyta NT mokesčio tvarka nukreipta prieš didžiųjų miestų gyventojus, ypač vilniečius. Čia turto vertę lemia faktorius, kurio negalime įtakoti, t.y., gyvenamoji vieta. O gal čia valstiečių planas – „varykite visi į kaimą“?

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

onute

Nu aferiste tu aferiste Zuokeli ka tu čia aiškini brudo gabale su savo aferiugu chebra

kauniete

MATĖT ZUOPKO NAMA VILNIUJE KOKIA 400 KVADRATU DEGUTIENĖS TRYS NAMAI TUNELIAIS SUJUNKTI TIE BRUDAI TIK DEL SAVES KOVOJA NORS BUTU PASAULIO PABAIGA JEIGU TOKIE I SEIMA PAPULTU

V

Žiūrėkite, kaip keičiasi A, Zuokas, apie sąžinę ir moralę kalba
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS