Kas bus kitaip? | kl.lt

KAS BUS KITAIP?

Prasideda nauji ketveri gyvenimo metai. Ar mažės mokesčiai? Ar bus atšaukiami draudimai? Ar žmogus galės užsidirbti tiek, kad įvairios išmokos bus mokamos tik tiems, kurie dėl sveikatos negali dirbti? Visus atsakymus sužinosime iki 2024-ųjų Seimo rinkimų.

Ar piliečiai gyvens geriau? Greičiausiai, ne. COVID-19 krizė vis stipriau banguoja. Parlamentui pateiktame kitų metų biudžete numatytos teorinės pajamos ir realios išlaidos. Be 5 minučių ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė nė neslepia, kad naujoji valdžia jį peržiūrės. Bus revizuojama nueinančios valdžios sukurta Lietuvos ekonomikos DNR, kad lėšos atitektų svarbiausioms sritims.

Antrą kartą konservatoriai ateina valdyti Lietuvos užklupus krizei. 2008-aisiais prasidėjęs sunkmetis buvo negailestingas. Andriaus Kubiliaus Vyriausybė piliečiams veržė diržus. Šįsyk bus kitaip? Vargu.

Per visas krizes diržai. Rinkėjai tą puikiausiai suvokia, nes jau prieš pasirinkdami valdžią girdėjo, kad teks atsidurti realiame gyvenime. Bet. Visuomenė tikisi, kad šįsyk diržai bus veržiami ne ant kaklo, o ant juosmens. Žmonės visada įveikia sunkmečius, o ne atvirkščiai. Svarbu ne tai, kad reikės pakentėti, o tai, kad visi kentėtų vienodai. Tiek tas, kuris nieko neturi, išskyrus prievolę susimokėti mokesčius, ir tas, kuris turi tiek, kad net nebesusiskaičiuoja, kiek turi. Svarbu, ar bus naikinamos lengvatos tiems, kurie gyvena puikiai, o be kurių gyventų tik labai gerai.

Visuomenė tikisi, kad šįsyk diržai bus veržiami ne ant kaklo, o ant juosmens.

Svarbu, ar iš šešėlio į dienos šviesą pagaliau pavyks išvilkti nelegalius milžiniškus pinigus, ar ir toliau bus tik gaudomos žibutes ir pakalnutes pardavinėjančios močiutės.

Svarbu, ar milijardai eurų bus investuojami tik į plentus, gelžkelius, ar į geresnį vaikų išsilavinimą. Kad investicijos į kultūrą nesibaigtų vienkartinių tautinių švarkelių, sijonėlių ir kelnelių siuvimu.

Svarbu, ar mažės valstybės biurokratijos aparatas. Visoms valdžioms trūko rankų išmėtyti nereikalingas šio mechanizmo detales. Dažniausiai valdininkija uoliai vaiko piliečius tik norėdama pateisinti savo buvimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS