Kiek reikia laiko niekšybėms pamiršti? | kl.lt

KIEK REIKIA LAIKO NIEKŠYBĖMS PAMIRŠTI?

Po kiek laiko mūsų valstybininkai, nuveikę ne tik gerų darbų, bet ir niekšybių, gali būti heroizuojami? Sąmoningai nekeliu klausimo, ar gali būti heroizuojami, nes ne tik mūsų tautos, bet ir pasaulio tautų istorija diktuoja atsakymą. Vienareikšmiškai, taip.

Kad ir kaip skambėtų ciniškai, bet žmonės, esantys bet kurios valstybės (bet kokioje amžių sandūroje) priekyje, turi gerokai praplėtę skalę nuo visuotinai priimtos bendros moralės normų.

Tūkstantmečių prireikė, kad būtų jų pačių tautiečių šlovinami tokie barbarai kaip Čingishanas Mongolijoje ir Tamerlanas Uzbekistane. Porą šimtų metų užteko, kad Rokfelerių ir Morganų šeimų atstovai iš plėšikų ir piratų taptų didvyriais.

Tolimųjų reisų vairuotojai iš Kaukazo valstybių dar ir dabar neretai už priekinio vilkiko stiklo užsikišę vieno iš didžiausių tironų pasaulio istorijoje – Stalino portretą. Nors tik visiškas imbicilas gali nežinoti, kad šis kraugerys ne tik padėjo laimėti karą prieš kitą kraugerį Hitlerį, bet ir pražudė milijonus nekaltų žmonių, stiprindamas sovietų imperijos valstybingumą.

Jokiu būdu nevedu paralelių tarp šių monstrų ir buvusių mūsų visuomenės vedlių, palyginti smulkių, bet vis dėlto paklydimų. Tačiau jų, tų paklydimų, tarp tautos avangardo neišvengė nė viena sėkmingai susiformavusi valstybė.

Mes, kaip tikri agrarinės šalies atstovai, visada lipam ant to paties grėblio, užstrigdami ties smulkiais dalykais – nematydami esmės.

Nuimti generolo Vėtros lentelę ar ne, pervardyti Škirpos gatvę ar ne, nuversti Cvirkos paminklą ar ne.

Jų klaidų pripažinimas nereiškia jų išsižadėjimo, nes tai mūsų tautos dvasios dalis, mūsų valstybingumo, atskiesto nereikalingomis aukomis, dalis.

Mano didžiu įsitikinimu, turime suvokti esminį dalyką, kad žmonės, nusipelnę valstybei dabar, prieš šimtą ar prieš tūkstantį metų , kurių dėka ir turime Lietuvos valstybę, nebuvo šventi. Kurdami ir stiprindami Lietuvos valstybę jie darė klaidų ir tai mes turime pripažinti, nors ir kaip norėtume juos kanonizuoti (padaryti šventaisiais).

Tačiau jų klaidų pripažinimas nereiškia jų išsižadėjimo, nes tai mūsų tautos dvasios dalis, mūsų valstybingumo, atskiesto nereikalingomis aukomis, dalis.

Todėl manau nereikėtų skubėti vienų paminklų griauti, kitų statyti. Aš norėčiau, kad Kaune išliktų senasis Vytauto Didžiojo, o ne Visvaldo pastatytas kario-pirklio paminklas. Nors mūsų visų laikų didvyris Nr.1 ne tik žirgus Juodojoje jūroje girdė, bet ir Žemaitiją porą kartų kryžiuočiams sugebėjo užstatyti, ir prezidentui A.Smetonai nenorėčiau paminklo griauti, nors, manau, galėjo keturis komunarus kaip A.Paleckį uždaryti į kalėjimą, bet nesušaudyti.

Nesiimu arbitro vaidmens vertinti, kuri visuomenės dalis teisesnė, palaikanti R.Šimašiaus, F.Kuklansky ar tautos patriarcho rodomą kryptį, tačiau palinkėsiu visiems, aktyviai dalyvaujantiems procesuose, veikti valstybės labui taip, kad ateityje nereikėtų griauti jiems statomų paminklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Mociute

Tik paziurekit,kaip teisingai gerb.Labanauskas parase ,po zeme sventieji nevaiksto, klaidas daro visi ,tik kai kurios klaidos yra nedovanotinos ,nes pakeicia ar net suzlugdo zmoniu gyvenimus ir vadinasi nusikaltimais zmonijai, o kitos vadinamos tiesiog paklydimais, taigj nepatartina smerkti visu.

lkauniete

Praeis kazkiek laiko ir musu anukai,proanukiai kitaip pazvelgs I praeiti ir[josgarbingus]veikejus[nes ju pensijos tikriausia, pasivis vakarieciu lygiir atlyginimai uz darba bus nebejuokingi]]]],,,ir tie musu vaikaiciai su pagarba mines tuos ,kas priartino mus I ten ,kur mes taip verzemes rusu okupacijos laikmeciu ,,manau jie pagerbs tuos ,kas dirbo savo valstybei Lietuvai..ir tokios blogio skriuzdeles kurklianskes,,kvaili merai ir ju pakalikai bus uztushuoti juodu rashalu o jei dar neviskas OKey Lietuvoje pozityvas priekyje,,,neduokim smeizti svetimtauciams musu tevynes ir jos zmoniu [mano ,tavo,jo ]]] pasiekimus

lkauniete

Labai opi tema: viskas juda keiciasi;;ir visi esame priklausomi nuo APLINKYBIU,,ekstramiliose salygose atsidure zmones ---elgiasi --jiems primestu salygu lygyje .. Mes lietuviai Lietuvoje gerbkime savo kovotojus zuvusius nelygioje kovoje su okupantais-priesais,vardan Lietuvos valstybingumo --laisves ..Tai musu drasuuuus atmintini kovotojai ir iamzinti reikia Lietuvoje;o kas del ju klaidu?? tai vel pazvelkim ---ar jie turejo pasirinkimo teise zmogedru vokiskuju fashistu apsuptyje???! ,,, ir dabar ,dabar!!! vis netyla biauriausi kaltinimai,shmeiztas Lietuvos valstybingumo AKURIMO signatarui profesoriui V.Landsbergiui..[neesu jo "fanas"--bet gerbtinas shis protingas zmogus,[[[,nors jis sanprotauja kitaip nei --ash[[[[-juokauju] Apginkime ,saugokime ZMOGU ,kuris maste eee apie musu tevynes,, dirbdamas del kito gyvenimo ,nei turejome iki 1990...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS