Kodėl pas mus brangiau? | kl.lt

KODĖL PAS MUS BRANGIAU?

Pranešta apie naują infliacijos šuolį. Tokio brangimo Lietuvoje nebuvo nuo 1996-ųjų. Ekonomistų prognozės pesimistinės. Kainos kils ir birželį. Gal tik liepą sustos. Bet. Gali ir nesustoti.

Degalinių švieslentėse populiariausio A95 benzino 1 l kaina artėja prie dviejų eurų. Tik švieslentėse. Išties ji jau perkopė šią psichologinę-finansinę ribą. Atsiskaitantieji kredito kortelėmis savaitgalį jau mokėjo 2,03 euro. Tokį atsiskaitymo būdą naudoja dauguma įmonių. Vadinasi, tyliai brangsta ne tik transporto paslaugos, o viskas, kas su juo susiję.

Mūsų politikai, žinoma, niekuo dėti. Jie mėgsta sakyti, kad visame pasaulyje brangsta energijos resursai, todėl nieko nuostabaus, kad ir pas mus. Bet. Neaišku, kodėl kitur prekių ir paslaugų kainos labiau draugiškos pirkėjams ir klientams. Tarkime, šokoladas ir kava brango labiau nei Vakarų valstybėse. Nei jose, nei mūsų šalyje kakava neauginama. Ir jie, ir mes importuojame iš Dramblio Kaulo kranto, Papua Naujosios Gvinėjos ir dar keleto valstybių.

Politikai mėgsta kiekviena proga priminti, kad dalį kainos sudaro tai, kad pas mus sparčiai didėja atlyginimai. Taip, statistikai fiksuoja ir pajamų kilimą. Bet. Paradoksas. Vakaruose darbuotojų algos gerokai didesnės nei Lietuvoje, o tas pats šokoladas ir kava kainuoja pigiau.

Ką tik pasibaigusiame Davoso ekonomikos forume konstatuota, kad per pusantrų pandemijos metų pasaulyje atsirado beveik 600 naujų milijardierių. Kas 30 valandų – po vieną. Būti turtingu nėra nuodėmė. Bet. Taip pat suskaičiuota, kad tokiu pat 30 valandų greičiu planetoje po 1 mln. žmonių atsiduria žemiau skurdo ribos.

Gal Lietuvoje kitaip? Statistikos departamentas paskelbė gerąją naujieną, kad pernai pas mus žemiau absoliutaus skurdo ribos gyvenančių žmonių, palyginti su 2020-aisiais, sumažėjo 1,2 proc., iki 3,9 proc. Tai yra 110 tūkst. mūsų gyventojų. Nustatyta absoliutaus skurdo riba 2021 m. -– 260 eurų vienam gyvenančiam asmeniui ir 546 eurai dviejų asmenų šeimai, auginančiai du vaikus iki keturiolikos metų.

O kokia milijardierių statistika?

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Nuomone

Apie visa tai pagalvojau nes baltarusiu trasos buvo didelis zaidejas pasaulio rinkoje o dabar ju pyrago dalis atiteks kitiem tai idomu kokios viso to numatomos pasekmes

Nuomone

Patinka man paskaitinėti tai ka parasai prasyma turiu gal gali parašyti analizuojanti straipsni apie baltarusiskas trasas na kokios prognozes kiek turetu jos brangti kam sitas uzdraudimas vezti jas per lietuva yra naudingiausias kas is to susikraus milijardus ar pakilusios trasu kainos neprivers ju atsisakyti skurdesnes pasaulio salis ir ar jose del sumazejusio derliaus ar del pakilusiu maisto kainu nekils badas kuris privers juos migruoti

Klausimas tam ,,K.''

O kodėl už branginimą dėkoji Vytautui ir anūkui?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS