Moralinė baudžiava | kl.lt

MORALINĖ BAUDŽIAVA

2019-ųjų pabaigoje labiausiai laukiamų švenčių dienas nuo savaitgalių atskyrė viena kita darbo. Jei ne gruodžio 23-ioji – sunki diena –  pirmadienis, jei ne gruodžio 27-oji – sunki diena – penktadienis, eilinis Lietuvos gyventojas būtų turėjęs net devynis šventadienius-laisvadienius iš eilės. O jei gruodžio 30-ąją ir 31-ąją, kai kiekvienas darbe laukia tik dienos pabaigos, prie jų pridūrus, susidarytų visos dvylika. Kur tai matyta, kad taip būtų šalyje, kurioje iki šiol nepanaikinta moralinė baudžiava?

Plačiai aptarinėjamos galimybės darbuotojams savanoriškai darbdavio paliepimu pasiimti vieną kitą dieną atostogų. Žinoma. Tik kam paprastam Lietuvos gyventojui atostogos tada, kai pats nori, o ne patogiau kitiems? Juk žmogus gali pajusti laisvę. O nepriklausomas žmogus yra rakštis valdžiai, be kurios valios nė plaukas nuo galvos neturi teisės nukristi.

Patys darbuotojai tarpšventinėmis dienomis jaučiasi be reikalo atėję į darbą, nes jokie verslo partneriai užsienyje, o nemažai ir čia nedirba.

Profsąjungos apeliuoja į darbdavius, kad šie keletą laisvadienių darbuotojams dovanotų. Darbdaviai gėdina profsąjungas, kad šios griauna verslą ir Lietuvą apskritai. Patys darbuotojai tarpšventinėmis dienomis jaučiasi be reikalo atėję į darbą, nes jokie verslo partneriai užsienyje, o nemažai ir čia nedirba.

Mintys krypsta į Vakarus. Kodėl ten šventės? Lenkijoje už tarp savaitgalių ir švenčių įsimaišiusias paprastas dienas galima atidirbti iš anksto pailginant įprastą darbo savaitę. Stebuklas visai šalia?

Jokios magijos čia nėra. Lietuvoje irgi buvo tokia prieššventinių ir pošventinių dienų kilnojimo tvarka. Tvarka. Tačiau 2012-aisiais Andriaus Kubiliaus Vyriausybė išrado, kad tokia tvarka blogiau už netvarką, ir nusprendė panaikinti. Nes, pirma, poilsio dienų perkėlimas nėra naudinga praktika. Nes, antra, toks dienų perkėlimas trukdo stabiliam ir sistemingam įmonių, įstaigų darbui. Ir pagrindinis nes, trečia, perkėlus greta poilsio dienos einančią darbo dieną į kitą savaitę, gali būti viršijamas Darbo kodekse nustatytas savaitės darbo valandų skaičius. Dėl visko kaltas tik Darbo kodeksas, o žmonės keikia valdžią.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

atsiraugėjo

koloradinis trolis iš respublikos.

Anonimas

teisingai kubilu ishmislas,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS