Neįkainojamas teisingumas | kl.lt

NEĮKAINOJAMAS TEISINGUMAS

Virtuvės šefas turi net keliolika peilių. Daržovėms skusti, žuviai išdarinėti, mėsai išgyslinėti, sūriui suaižyti, duonai suraikyti ir t.t., ir pan. Kuo daugiau, tuo geriau. Ir čia ne sunki pižonizmo forma, ir ne lengva snobizmo. Kulinarijos karalystė, kurioje kariaujama šaltaisiais ir karštaisiais ginklais, viskas skirtingai pjaunama, maišoma.

Įstatymų kalvėje kalavijai kyšininkams kirsdinti kalami vienodi. Taip pat užsimojama ir prieš tą, kuris ėmė ar davė keletą grašių, ir prieš tą, kurio nusikaltimas vertas milijono. Deja, kai reikia kirsti devyngalvės korupcijos galvas, paaiškėja, kad kalavijas jau atšipęs. Kaip tai atsitinka? Paprastai.

Praeitą savaitgalį kažkoks žmogelis vairavo automobilį neprisisegęs saugos diržo. Budrūs policininkai sustabdė. Ir gerai, kad kelią pastojo tam, kuris sau priešas. O tas kvailelis, pasirodo, dar kvailesnis. Bandydamas išvengti nuobaudos, pasiūlė 10 pinigų kyšį, kad paleistų. Žinoma, pagal geriausias mūsų Baudžiamojo kodekso tradicijas pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tyrėjas atsiraitojęs rankoves kibs į darbą, kvies į apklausas įtariamąjį, rašys protokolus, siūs bylon kyšininką pričiupusių pareigūnų paaiškinimus ir raportus, nusikaltėlis galimai neturės lėšų pasisamdyti advokatą (nes naujesnio modelio automobiliuose neprisisegus saugos diržo žviegia įspėjimo sistema). Gynėją samdys valstybė (mes), prokuroras keletą dienų rašys kaltinamąjį aktą, o jam už darbadienius mokės valstybė (mes), teisėjas atidžiai nagrinės bylą, kruopščiai ieškos lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių, teismo sekretorė susikaupusi užrašinės viską žodis žodin, nes jų darbą dosniai įvertina valstybė (mes).

Tyrimui dėl bandymo pareigūnams įsiūlyti 10 pinigų, valstybė (mes) išleis ne vieną tūkstantį. Bet teisingumas yra teisingumas. Jis neįkainojamas.

Valstybės vardu skelbiamas nuosprendis: skirti 1 000 pinigų baudą konfiskuojant nusikaltimo priemonę piniginę. Tyrimui dėl bandymo pareigūnams įsiūlyti 10 pinigų, valstybė (mes) išleis ne vieną tūkstantį. Bet teisingumas yra teisingumas. Jis neįkainojamas.

Ir nuteistasis lengviau atsikvėps po pusmečio tąsymo po policijas, prokuratūras, teismus. Sakys ačiū, kad teismų malūnas visiškai nesumalė į miltus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vika

Tikru tikriausia teisybe. Menkavertes bylos nagrinejamos visiskai bereikalinga, kai butu galima skirti is karto bauda ir viskas, o teisininkai dirba tuscia darba, bet ne tusciai ir gauna neadekvacius uz tokia nesamone atlyginimus. Ir kai paskaitau patarimus,kai nerandant teisybes siuloma kreiptis i teisma del kokio menko nesutarimo, mane ima pyktis, nes tai yra brangu ir trunka ilgai. Nejaugi valstybe negali susitvarkyti su sita nesamone, kad tokios atsiprasant "bylos" butu sprendziamos greitai ir be pasipinigiavimo.

Paskaitantis

Kažkada buvo garsiai deklaruojama frazė-" vertinant situaciją taikykim protingumo kriterijus". Dabar protingumo kriterijai ne madoje. Autorius absoliučiai teisus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS