Paprasti ir nepaprasti mirtingieji | kl.lt

PAPRASTI IR NEPAPRASTI MIRTINGIEJI

Valdžia lopšyje užsūpuota. Sapnas sapną veja apie kitų metų biudžetą. Kaip viskas didės: atlyginimai ir pensijos, priedai ir koeficientai, išmokos ir pašalpos. Suplanuotas gyvenimas ne pagal kišenę. Optimizmas trykšte trykšta, nes koronaviruso pandemijos metu nesurenkami planuoti mokesčiai. Bet vis tiek žadama gausiai padalyti iš tuščio. Juk mums skolinama rekordiškai pigiai, todėl vis labiau mušime valstybės skolos rekordus.

Gal nereikės jų grąžinti, kad taip noriai kišame galvą į kilpą? Reikės. Ir ne dosni valdžia skolas mokės. Piliečiai. Tradiciškai tai daroma didinant mokesčius. Pavyzdžiui, per praėjusią krizę buvo laikinai padidintas pridėtinės vertės mokestis (PVM). Bazinis – nuo 18 proc. iki 19 proc., o paskui ir iki 21 proc. Laikinai tapo amžinai.

ES reikalauja, kad bazinis PVM neturėtų būti mažesnis nei 15 proc. O maksimalios kartelės nėra. Vengrijoje jis siekia 27 proc. Danijoje, Kroatijoje ir Švedijoje – 25 proc., Graikijoje ir Suomijoje – 24 proc., Lenkijoje ir Portugalijoje – 23 proc., Italijoje ir Slovėnijoje – 22 proc. Yra į ką lygiuotis, dar galima didinti. Biudžetui nuo to tik geriau, mat daugiau nei 40 proc. pajamų sudaro būtent PVM. Daugiau surinkus, daugiau ir perdalyti galima.

Juk valdžia mums ne dėl to duota, kad geriau gyventume. Kad pati geriau gyventų.

Ar nuo to žmonės gyvens geriau? Tokių klausimų nei Vyriausybės, nei Seimo koridoriuose niekas neuždavinėja. Juk valdžia mums ne dėl to duota, kad geriau gyventume. Kad pati geriau gyventų.

Rinkėjų valia nemažai pavargusių politikos mohikanų siunčiami poilsio. Paprastiems mirtingiesiems, dirbantiems pagal terminuotas sutartis, atleidžiant Darbo kodeksas (kurį patvirtino Seimas) garantuoja vieno mėnesio atlyginimo dydžio išmoką. Nepaprastiems mirtingiesiems, parlamentarams, Seimo statutas (kurį pasitvirtino sau Seimas) garantuoja 4-6 mėnesių atlyginimų išmoką. O tiems parlamento nariams, kurie tuo pat metu dar ir ministrais dirbo, priklauso kompensacijos už abi darbo vietas, nors vienu metu ir ten, ir kitur net šiais technologijų laikais sėdėti neįmanoma.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

gerai pastebeta;;...net prie dabartiniu technologiju ant dvieju kedziu bezdeti vienu metu!! neimanoma;;;tik jau pinigelius tai -taip!!!!!,pasiims uz du.. ..kada i SEIMA izengs ZMONES? o ne plesikai? ech! kalnu vanago reiktu gruzino stalino,,,pravalytu "isisiubavusius " plesikus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS