Pašlakstykite atsainumą medumi | kl.lt

PAŠLAKSTYKITE ATSAINUMĄ MEDUMI

Kai visi kalba apie artėjantį rusų puolimą, Ukrainos krizę ir tą medikus salvėmis gynusį policininką, kažkur paraštėse liko praėjusią savaitę paskelbti nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai. O ir jų pavardžių paviešinimas vyko ne aristokratiškai, bet avint žieminę avalynę.

Visa tai tarsi byloja apie degradavimą propaguojantį „sveikąjį atsainumą“ ir gilėjančią pačios premijos kultūrinę devalvaciją. Gerai, kad ji išmokama ne tugrikais, o vis dar eurais. 39 tūkstančiai – pakankama suma naujam vegetacijų laikotarpiui, savąją vidutinybę jau maskuojant nac. reikšmės titulu.

Į akis krenta ir tai, kad vėl visi premijos laureatai yra vilniečiai, tiesa, išskyrus vieną, formaliai gyvuojančią Kaune, bet savo pastangas vis tiek orientuojančią į motinėlę sostinę.

Vis dėlto svarbiausias klausimas tebelieka tas pats: už ką? „Už kultūros paradigmas keičiančią kūrybą“, pasirodo. Tarpdisciplininį meną. Tik kas tai yra?

Ar kieno nors sąžinės likučių nekramto tai, kad iki šiol nacionalinė kultūros ir meno premija neskirta nei G. Grajauskui, nei G. Patackui?

Mėgini aiškintis, ir čia ištinka staigmena. Susitikimas su šiuo „menu“ – išties pribloškiantis: ant ištemptos nepermirkstančios marškos gemalo pozoje guli mergina be triusikų, ją kažkoks atsitūpęs vyras be sandalų iš emaliuoto „viedro“ laisto medumi tol, kol merginą be jokių apatinių apsemia tie vis pilami bičių vėmalai ir ji jau gali kvėpuoti pro vamzdelį, turbūt turintį reikšti virkštelę.

Visas šis ginekologinis bitininkystės šou rimtais veidais filmuojamas tol, kol galop užgimsta kūrinys, vertas F. Fellinio, I. Bergmano ar P. Greenaway’aus ir, pvz., 39 tūkst. eurų iš Lietuvos biudžeto.

Pavydėtų net Ostapas Benderis beigi Feliksas Krulis. Tik klausimas: kodėl tada nac. premija neįvertinus Minedo oratorijų? Juk tai irgi bienalėms tinkama performanso mutacija.

P. S. Gerb. komisijos nariai, ar kieno nors sąžinės likučių nekramto tai, kad iki šiol nacionalinė kultūros ir meno premija neskirta nei G. Grajauskui, nei G. Patackui? Ai, bet juk jie ne iš Vilniaus. Pardon.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Elija

Gerasis, žmogau, matote, mylimasis, ne taip jau paprasta kažką per kurti ar ištrancliuoti nenaudojant viešai Savo nuogo kūno.. أقف أمامك عاريا لرؤية الروح هذا لا يمكن ارتداؤه حتى النجوم عند الفجر جنية الليل لديك ما يدعو للقلق سوف تتوهج وسوف تتحول إلى نافورة كم شخصا يوجد هناك؟ مغذي الأم صدر كم عدد الكلمات؟ عند الولادة الخروج من رحم المرأة Stoviu prieš Tave nuoga Tapyk ne kūną Sielą Tapyki akimis ne Rankom Liesk teptuku ne akim Gurkšnok girdėjome Ne burna Skanauki ausimis Ne liežuviu Sukramtyti Nuvykti Išvemk man į burną Ir Gyvenk ramiai Toliau Ir tik Leisdamas kitą kūną Vis vien galvok Apie Mane Pagarbiai Elija

Oi nejuokink!

Patackui? O kuo jis už laureatus geresnis? Tokio diego dar paieškot reikia! "Savi" eilėraščiai nubeždžioniauti, ir dar nevykusiai, o už tai, kaip Patackas kadaise Okudžavą išvertė, priklausytų jam storą pasturgalį atspardyt, mažų mažiausia...

ir dar

vienas įrodymas į kokį dugną mus nustūmė valdantieji...čia kultūros sritis, o visos kitos ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS