2020-ieji Europoje buvo šilčiausi metai nuo orų stebėjimo pradžios | kl.lt

2020-IEJI EUROPOJE BUVO ŠILČIAUSI METAI NUO ORŲ STEBĖJIMO PRADŽIOS

2020-ieji Europoje buvo šilčiausi metai nuo orų stebėjimo pradžios. Tai sakoma ketvirtadienį Londone paskelbtoje ES Koperniko klimato kaitos tarnybos (C3S) ataskaitoje.

Nors praėjusią vasarą buvo mažiau didelių karščio bangų nei ankstesniais metais, bendras temperatūros vidurkis pakilo. Ruduo ir žiema Europos žemyne dar niekada nebuvo šiltesni nei 2020-aisiais. Žiema buvo net 3,4 laipsnio šiltesnė už 1980-2010 metų vidurkį. Ypač šilta buvo Europos šiaurės rytuose.

C3S direktorius Carlas Buontempas įspėjo paskubėti kovoje su klimato kaita. „Turime paspartinti savo pastangas, kad sumažintume ateities rizikas“, – sakė jis.

Ir pasaulio mastu temperatūra kilo į viršų. 2020-ieji, anot ataskaitos, planetoje buvo vieni iš trijų šilčiausių metų. Ypač sparčiai klimatas šiltėja Sibiro Arktyje. Čia temperatūra vietomis buvo 6 laipsniais aukštesnė, lyginant su referenciniu laikotarpiu.

2020-ieji atnešė ir rekordinį lietų. Po drėgnos žiemos sekė ir sausas pavasaris bei vasara. Dėl to pradžioje kilo potvyniai, o tada įsivyravo sausra. „Šis perėjimas nuo drėgmės į sausrą žemyne paliko pastebimų pėdsakų – dalyje Šiaurės Vakarų Europos pradžioje vandens lygis buvo aukštas, o tada žemas“, – teigiama ataskaitoje. Rudenį kritulių paros rekordus ir naujas potvynius Vakarų Europoje lėmė audra „Alex“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS