2020-ieji: įvykiai, kurių nepastebėjome | kl.lt

2020-IEJI: ĮVYKIAI, KURIŲ NEPASTEBĖJOME

  • 2

2020-aisiais globaliajame naujienų sraute dominavo su COVID-19 susijusios žinios. Dar būta prezidento rinkimų dramos JAV ir Baltarusijoje, istorinių susitarimų Artimuosiuose Rytuose, farso keičiant Konstituciją Rusijoje, teoriškai turėjęs būti išnaikintas "Novičiok" vos nenužudė Aleksejaus Navalno. Daugybė kitų įvykių liko paraštėse, nors buvo ne ką mažiau svarbūs ar spalvingi.

Ugnis

Metų pradžioje, kai naujasis koronavirusas dar nebuvo gavęs vardo ir tebuvo lokali Kinijos problema, Vakarų pasauliui kvapą gniaužė vaizdai iš Australijos, kurią siaubė istorinio masto gaisrai, pražudę šimtus milijonų laukinių gyvūnų ir šimtus žmonių. Ugnis siautėjo ne vien Žaliajame žemyne. Stipresni nei ankstesniais metais gaisrai nusiaubė JAV vakarinę pakrantę, Kolorado ir Kalifornijos valstijas. Brazilijoje degė Amazonės atogrąžų miškai ir Pantanalis, didžiausia pelkyno sritis Pietų Amerikoje. Skaičiuojama, kad per pirmuosius 2020-ųjų mėnesius čia kilo daugiau gaisrų nei per visus 2019-uosius. Pražūtingi gaisrai kilo ir šiaurės pusrutulyje. Vasarą Sibire užfiksuotas rekordinis 37 laipsnių karštis, o per gaisrus sunaikinta daugiau kaip 190 tūkst. kv. km Sibiro miškų.

Teisės

"Human Rights Watch 2020" pranešime kalbama apie žiauriausias ir giliausias per pastaruosius dešimtmečius represijas, kurias patiria Kinijoje gyvenantys uigūrai. Pasak žmogaus teisių aktyvistų, daugiau nei 1 mln. šios etninės mažumos atstovų yra prievarta laikomi Sindziango lageriuose, jie verčiami dirbti medvilnės plantacijose, prievarta sterilizuojami ir persekiojami už savo tradicijų laikimąsi.

Žemdirbystė

2020-aisiais Indiją ištiko ne tik pandemija, bet ir politinė krizė. Vasarą prasidėjo ir dešimtmilijoninės šalies sostinės gyvenimą sutrikdė iš visos šalies suplūdusių ūkininkų demonstracijos. Protestuodami prieš naujausią žemės ūkio reformą, liberalizuojamą žemės ūkio produkcijos rinką, šimtai tūkstančių ūkininkų iš visos šalies suplūdo į sostinę. Čia ir kitur šalyje net ir pastarosiomis 2020-ųjų dienomis rengiamos protesto akcijos, skelbiami bado streikai, vykdomos viešos savižudybės.

Įvaizdis

Ilgiausiai valdančių prezidentų žemynu vadinamoje Afrikoje – naujos politinės kultūros daigai. Uganda gyvena sausį vyksiančių prezidento rinkimų laukimu, kurių baigtis įdomi jau vien tuo, kad juose 35 metus valdžiusiam Yoweri Museveni iššūkį meta Bobis Wine'as – į politiką pasukusi muzikos ir kino žvaigždė, boksininkas. 38-erių politikas, dėl savo kilmės vadinamas Geto prezidentu, yra vilties ženklas jaunajai Ugandos kartai.

Alkis

Už efektyvią ilgametę veiklą ir pastangas kovoti su badu 2020 m. Pasaulinė maisto programa buvo apdovanota Nobelio taikos premija. Deja, pati agentūra džiaugtis neturi kuo. Dėl pandemijos pasaulinės humanitarinės krizės dar labiau pagilėjo – ypač Jemene. Jau penkerius metus vykstantis konfliktas tarp vyriausybės, remiamos Saudo Arabijos vadovaujamo karinio aljanso, ir husių sukilėlių, nusinešė apie ketvirtį milijono žmonių gyvybių: dauguma civilių mirė dėl netiesioginių šio karo padarinių: bado, kokio pasaulis nematė ištisus dešimtmečius, sveikatos apsaugos sistemos krizės, užkrečiamų ligų – prie pastarojo sąrašo senbuvių choleros, difterijos, prisišliejo ir COVID-19.

Našta

Meksikos prezidentui Andrésui Manueliui Lópezui Obradorui galvą skauda ne vien dėl pandemijos ar negarbės organizacijos "Reporteriai be sienų" statistikoje – šioje šalyje 2020 m. nužudyta daugiausiai žurnalistų – aštuoni. Nuo pat kadencijos pradžios 2018-aisiais jis bando atsikratyti nepageidaujamu pirmtako palikimu – 200 mln. eurų vertės "Boeing 787/Dreamliner". Reaktyvinio lėktuvo pirkėjo bandyta ieškoti užsienyje – be rezultatų. Tuomet prezidentui šovė mintis surengti loteriją. Tiesa, kilus diskusijoms, ką su oro gigantu veiktų vidutinis statistinis meksikietis, teko keisti prizą – bandyta vilioti šimtamilijonine (skaičiuojant eurais) laimėjimo suma. Deja. Loterija nesulaukė populiarumo. Padangių milžinas vis dar stovi angare ir intensyviai pinga: rugsėjį už jį siūlyta 95 mln. eurų.

Svajonės

Elono Musko "SpaceX Dragon2", leidęsis į pirmąjį privačios bendrovės pilotuojamą kosminį skrydį, įrodė, kad įgyvendinti ir parduoti galima bet kokią idėją. Rugsėjį tarptautinė mokslininkų komanda Veneros atmosferoje aptiko fosfino dujų, tuo pasėdama dar daugiau vilčių ir nerimo: o kas, jei šioje planetoje, kur dienos karštyje gali lydytis švinas, o atmosferą sudaro vien anglies dioksidas, yra gyvybės? Juk bent jau žemėje šios dujos susidaro tik pramoniniu būdu ir kaip gyvūnų bei mikrobų gyvybinių procesų pasekmė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

didziausias ivykis kurio niekaip

neistengiame pastebeti tai siukslynas namuose, laiptineje ar kieme ir t.t. .

PASTEBĖJOME VISKĄ

LIETUVAS VALDŽIA PRAŠŠIKO BALTARUSIJOS REVOLIUCIJĄ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS