Afganistano prezidentas valdo jau 100 dienų, bet vyriausybės dar nėra | kl.lt

AFGANISTANO PREZIDENTAS VALDO JAU 100 DIENŲ, BET VYRIAUSYBĖS DAR NĖRA

  • 0

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) antradienį mini savo pirmąsias 100 dienų valdžioje, iki galo dar nesuformavęs vyriausybės, naujai politinei aklavietei galint pakurstyti Talibano sukilimą.

Aklavietė dėl aukštų postų vyriausybėje akcentavo iššūkius dėl vadovavimo „vienybės vyriausybei“, suformuotai rugsėjo mėnesį po rinkimų, kuriuos temdė sukčiavimas ir rezultatų ginčijimas.

Galiausiai, rugsėjo 29-ąją, A.Ghani buvo inauguruotas – po to, kai sutiko susitarti dėl valdžios pasidalijimo su savo varžovu rinkimuose Abdullah Abdullah (Abdula Abdula), kuris buvo paskirtas „vyriausiuoju vykdomuoju pareigūnu“. Ši nauja pareigybė yra panaši į premjero.

Tas susitarimas buvo vertinamas kaip apsaugantis Afganistaną nuo realios pilietinio karo rizikos, bet politikai greit įklimpo į nesutarimus dėl to, kurios ginčo šalies žmonės užims svarbius postus, tokius kaip vidaus reikalų ir gynybos ministrų.

A.Ghani ne kartą praleido savo paties terminus dėl vyriausybės suformavimo ir prašė afganų demonstruoti kantrybę jam priimant svarbius sprendimus dėl personalo.

Politinis vakuumas susidarė opiu metu, kai Talibano sukilėliai stengiasi pasinaudoti tuo, kad gruodžio 31 dieną, po 13 metų kovų, šalyje buvo užbaigta NATO kovinė misija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS