AFP: popiežius Pranciškus atvyko į Lisaboną dalyvauti pasaulinėje katalikų šventėje | kl.lt

AFP: POPIEŽIUS PRANCIŠKUS ATVYKO Į LISABONĄ DALYVAUTI PASAULINĖJE KATALIKŲ ŠVENTĖJE

  • 3

Popiežius Pranciškus trečiadienį atvyko į Lisaboną, kur dalyvaus Pasaulio jaunimo dienose – didžiulėje milijono jaunų katalikų iš viso pasaulio šventėje.

Lėktuvas, kuriuo skrido 86 metų pontifikas, nusileido Portugalijos sostinės kariniame oro uoste 9 val. 45 min. vietos (11 val. 45 min. Lietuvos) laiku, pranešė lėktuve buvęs naujienų agentūros AFP reporteris.

Vos prieš du mėnesius pontifikui buvo atlikta sunki išvaržos operacija, tačiau tai nesutrukdė surengti turiningą 42-ąją kelionę į užsienį, kurioje numatyta 11 kalbų ir apie 20 susitikimų.

Argentinietis jėzuitas, kurio tiesioginis ir spontaniškas stilius labai mėgstamas jaunimo, turėtų kalbėti jam aktualiomis temomis – nuo ekologijos ir socialinio teisingumo iki karo Ukrainoje.

„Grįšiu į Romą atjaunėjęs“, – sakė popiežius žurnalistams lėktuve.

Grįšiu į Romą atjaunėjęs.

 

Penkias dienas truksiančiame renginyje, vadinamame Pasaulio jaunimo dienomis, Pranciškus, kurio sveikata tampa vis silpnesnė ir kuris dabar naudojasi neįgaliojo vežimėliu arba lazda, bandys sutelkti jaunus katalikus tuo metu, kai dėl sekuliarizmo ir kunigų pedofilijos skandalų kai kurie europiečiai nusigręžia nuo Bažnyčios.

Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza), konservatyvus praktikuojantis katalikas, kartu su dviem vaikais, kurie pontifikui įteikė baltų gėlių puokštę, pasitiko jį prie lėktuvo.

Už tai popiežius kiekvienam vaikui padovanojo po rožinį.

Po to jis susitiks su prezidentu Beleno rūmuose, o netoliese esančiame kultūros centre pasakys pirmąją kalbą diplomatams ir vietos valdžios atstovams.

Pasveikinti pontifiko prie rūmų susirinko keli šimtai maldininkų, daug jų mušė būgnus ar mojavo savo šalies vėliavomis.

„Mes esame popiežiaus jaunuoliai!“ – šaukė jie.

Leslie Carmichael (Lesli Karmaikl), 20-metė studentė iš Panamos, buvo kelių šimtų piligrimų grupėje, susirinkusioje prie rūmų pasveikinti Pranciškaus.

„Popiežius yra labai kuklus ir charizmatiškas žmogus“, – sakė ji AFP ir pridūrė, kad iš jaunimo renginio tikisi labai daug.

„Jis žino, kaip sudominti mus, ir daro mus labai laimingus“, – AFP teigė septyniolikmetis studentas Samuelis Namaveras Delcifas (Samjuelis Neimaveras Delsifas) iš Jungtinių Valstijų. Jis pridūrė, kad pirmasis Lotynų Amerikos popiežius sugebėjo užmegzti ryšį su įvairiais žmonėmis.

„Jis mėgsta bendrauti, juokauti (...), jis daug užsimena apie futbolą, krepšinį“, – sakė jis.

Jis mėgsta bendrauti, juokauti (...), jis daug užsimena apie futbolą, krepšinį.

 

Organizatoriai tikisi, kad šventinių, kultūrinių ir dvasinių renginių savaitėje, prasidėjusioje antradienį didžiulėmis mišiomis ant kalvos, nuo kurios atsiveria vaizdas į miestą ir Tacho upę, dalyvaus milijonas žmonių iš daugiau kaip 200 šalių.

Maldininkai su vėliavomis plūdo į sostinės gatves, kuriose buvo prikabinta transparantų ir plakatų su renginio logotipais.

Barometras

Likus mažiau nei dviem mėnesiams iki pasaulinio susitikimo Romoje dėl Bažnyčios ateities, šis festivalis taip pat pasitarnaus kaip jaunų katalikų nuomonės aktualiais klausimais barometras.

Pranciškus preliminariai įvardijo galimas Bažnyčios reformas savo pontifikato metu, be kita ko, dėl LGBTQ asmenų ir moterų vietos, taip pat dėl to, ar kunigai gali tuoktis.

2013 metais išrinktas popiežius trečiadienį susitiks su šalies, kurioje 80 proc. iš 10 mln. gyventojų save laiko katalikais, valdžios atstovais ir dvasininkais.

Jis žino, kaip sudominti mus, ir daro mus labai laimingus.

 

Jis gali kalbėti apie dvasininkų seksualinio vaikų išnaudojimo skandalą Portugalijoje, dėl kurio vasario mėnesį nepriklausomų ekspertų komisija paskelbė šokiruojančią ataskaitą.

Joje sakoma, kad nuo 1950 metų šalies dvasininkai, daugiausia kunigai, seksualiai išnaudojo mažiausiai 4 815 vaikų, o Portugalijos bažnyčios hierarchai šiuos nusikaltimus sistemingai slėpė.

Anot Portugalijos vyskupų konferencijos ir vietos organizacinio komiteto, Pranciškus privačiai susitiks su prievartos aukomis, nors tai dar neįtraukta į oficialią programą.

Baigiamąsias mišias popiežius laikys sekmadienį Lisabonos pakraštyje esančiame parke.

Pareigūnų teigimu, popiežiaus vizitui skirta apie 16 000 teisėsaugos, civilinės saugos ir medicinos darbuotojų.

1986 metais Jono Pauliaus II paskelbta Pasaulio jaunimo diena yra didžiausias katalikų susitikimas pasaulyje, kurio metu vyksta įvairūs renginiai, įskaitant koncertus ir pamaldas.

Šis renginys, iš pradžių buvęs numatytas 2022 metų rugpjūtį, bet atidėtas dėl pandemijos, bus ketvirtasis Pranciškui po 2013 metų Rio de Žaneire, 2016 metų Krokuvoje ir 2019 metais Panamoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Klausimelis

Ar pas vaiku grobike i kremliu siustas kordinolas jau sugrizo?

jonas

begemotas su jaunimu jo vieta zologijos zode

tik??

? ar nesugalvos musulmonai kerstaut degindami biblija per vatikano sueiga kur inkvizicija su celibatu P iki siol nepanaikintos o su Voityla buvo bandoma susidorot suverciant kalte komunisteliui kuri ir pasamde si P saika z=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS