Akibrokštas per G20 susitikimą: po savo kalbos S. Lavrovas iš karto išėjo iš salės | kl.lt

AKIBROKŠTAS PER G20 SUSITIKIMĄ: PO SAVO KALBOS S. LAVROVAS IŠ KARTO IŠĖJO IŠ SALĖS

Rusijos užsienio reikalų ministrui susitikimas su G20 kolegomis Balyje greitai baigėsi – iš karto po savo kalbos Sergejus Lavrovas išėjo iš salės, rašo tagesschau.de.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad nori surengti dvišales derybas ir tada išvykti. Todėl S. Lavrovas esą anksčiau laiko paliko Balyje vykusį G20 lyderių ir kylančios ekonomikos valstybių susitikimą.

„Lavrovas vis dar veda dvišales derybas, tada kreipsis į spaudą ir išvyks“, – naujienų agentūrai dpa sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Jis nedalyvaus oficialiuose pietuose ir popietiniame posėdyje.

Nedalyvavo, kai kalbėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras

S. Lavrovo nebuvo, kai jo kolega iš Ukrainos virtuliai kreipėsi per G20 derybas Indonezijoje, naujienų agentūrai AFP sakė du diplomatiniai šaltiniai.

Aukščiausias Maskvos diplomatas dalyvavo rytinėse derybų sesijose Balyje, kur daugiausia dėmesio skiriama Rusijos invazijai į kaimyninę valstybę, tačiau jo nebuvo, kai po pietų užsienio reikalų ministrų susirinkime kalbėjo Dmytro Kuleba, sakė šaltiniai.

Nebėgios paskui JAV siekdamas derybų

S. Lavrovas penktadienį pareiškė, kad nebėgios paskui JAV siekdamas derybų, kai jo kolega Antony Blinkenas atsisakė su juo susitikti per Didžiojo dvidešimtuko (G20) užsienio reikalų ministrų susitikimą Indonezijoje.

„Ne mes atsisakome bendravimo, jo atsisako Jungtinės Valstijos“, – sakė S. Lavrovas žurnalistams per pokalbius Balio saloje. „Mes nelakstome iš paskos siūlydami susitikimus“, – pridūrė jis.

Ne mes atsisakome bendravimo, jo atsisako Jungtinės Valstijos.

Skamba raginimas užbaigti karą Ukrainoje

Aukščiausiems Rusijos ir JAV pasiuntiniams penktadienį susirinkus į G20) užsienio reikalų ministrų grupės susitikimą Indonezijoje, jo šeimininkas nedelsdamas pareiškė, kad karas Ukrainoje turi baigtis, o nesutarimai išspręsti derybomis.

Visą dieną truksiančiose derybose dalyvauja JAV valstybės sekretorius Antony Blinken ir Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas. Vašingtonas siekia įgyti didžiausių pasaulio ekonomikų paramą, kad galėtų daryti spaudimą Maskvai dėl invazijos į kaimyninę šalį.

Pradėdamas susitikimą kurortinėje Balio saloje Indonezijos užsienio reikalų ministras Retno Marsudi tiesiogiai kalbėjo apie karą. „Mūsų pareiga baigti karą kuo greičiau ir išspręsti nesutarimus prie derybų stalo, o ne mūšio lauke“, – sakė R. Marsudi, S. Lavrovas tuo metu buvo kambaryje.

Balyje A. Blinkenas taip pat sieks atnaujinti dialogą su Pekinu, pirmą kartą per daugelį mėnesių, kai tvyrojo įtampa dėl virtinės problemų, įskaitant Taivaną, jis surengs derybas su kolega iš Kinijos Wang Yi. Per G20 susitikimą bus siekiama spręsti problemas, susijusias su karo poveikiu maisto ir energetiniam saugumui, pasaulio ekonomikos atsigavimu po koronaviruso pandemijos ir klimato kaitos žala. Tačiau A. Blinkenas vengs tiesioginio susitikimo su S. Lavrovu ir pabrėš, kad dėl pasaulinės maisto ir energijos krizės kalta Maskva.

Šeimininkai iš dalies išsprendė JAV susirūpinimą dėl S. Lavrovo dalyvavimo, pakvietę Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį į vėliau šiais metais vyksiantį G20 viršūnių susitikimą, o užsienio reikalų ministrą Dmytro Kulebą - į penktadienio susitikimą. Tačiau G20 ministrų vadinamosios šeimos nuotraukos, kaip įprasta, nebus, naujienų agentūrai AFP sakė Indonezijos vyriausybės pareigūnas.

Penktadienį į salą atvykusį A. Blinkeną buvo galima pamatyti kalbantis su Pietų Afrikos Respublikos užsienio reikalų ministru, o tada jis įėjo į kambarį, kuriame buvo S. Lavrovas, pastarąjį kartą jiedu buvo susitikę sausį. Susitikimui prasidėjus, aukščiausias Rusijos diplomatas sėdėjo tarp Saudo Arabijos ir Meksikos užsienio reikalų ministrų.

Penktadienio susitikimas yra įžanga į lyderių viršūnių susitikimą Balyje lapkritį, jis bus skirtas pasauliniam atsigavimui po COVID-19 pandemijos.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellas neleis Rusijai pasinaudoti šiuo susitikimu kaip Ukrainos karo „propagandos forumu“, ketvirtadienį sakė jo atstovė.

A. Blinkeno pastangos sutelkti galingą Vakarų poziciją prieš Rusiją sumenko, kai Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį atsistatydino iš Konservatorių partijos lyderio pareigų. Tai paskatino Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrę Liz Truss sutrumpinti kelionę į Balį ir pasitraukti iš penktadienio susitikimo. Ji išskrido iš Balio penktadienio rytą, ją pakeitė buvęs Didžiosios Britanijos ambasadorius Europos Sąjungoje seras Timas Barrowas, naujienų agentūrai AFP sakė britų pareigūnas.

Gairės: karas Ukrainoje, Sergejus Labrovas, G20, išėjo iš salės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS