Albanija sulaikė buvusį sukilėlį, kurio ieškojo Hagoje įsikūręs Kosovo specialusis teismas | kl.lt

ALBANIJA SULAIKĖ BUVUSĮ SUKILĖLĮ, KURIO IEŠKOJO HAGOJE ĮSIKŪRĘS KOSOVO SPECIALUSIS TEISMAS

  • 0

Albanija pirmadienį sulaikė buvusį Kosovo sukilėlį, kurio Hagos karo nusikaltimų teismas ieškojo dėl įtariamo bauginimo ir trukdymo vykdyti teisingumą, pranešė tribunolas.

Dritanas Goxhajas (Dritanas Goksadžas) buvo sulaikytas Tiranoje, kur dabar pareigūnai spręs, ar išduoti jį Kosovo specialiesiems rūmams (KSC) Nyderlanduose.

ES finansuojamas teismas tiria įtariamus etninių albanų sukilėlių iš Kosovo išlaisvinimo armijos (KLA) nusikaltimus per 1998–1999 metų nepriklausomybės karą su Serbija.

KSC teisėjas išdavė orderį D. Goxhajui dėl „nusikaltimų prieš teisingumo vykdymą, susijusių su bauginimu“ ir „trukdymu oficialiems asmenims“, sakoma teismo pranešime.

Tiranos prokuratūra patvirtino sulaikymo faktą ir nurodė, kad D. Goxhajas yra Albanijos pilietis. Teismo prašymu policija taip pat atliko kratą jo namuose Tiranoje.

Jo advokatas sakė, kad D. Goxhajas prisijungė prie KLA prasidėjus karui. Kosovo žiniasklaida teigė, kad prieš prisijungdamas prie sukilėlių D. Goxhajas buvo Albanijos aviacijos mokyklos karininkas.

Šis griežto saugumo teismas veikia pagal Kosovo įstatymus, tačiau jo būstinė yra Nyderlanduose, kad liudytojai būtų apsaugoti nuo bet kokio galimo bauginimo.

2022 metais teismas įkalino du buvusius KLA sukilėlius – Kosovo išvadavimo armijos (KLA) veteranų grupės vadovą Hysni Gucati (Hiusnį Gucatį) ir jo pavaduotoją Nasimą Haradinajų (Nasimą Haradinajų), kurie buvo pripažinti kaltais dėl to, kad gavę iš teismo slaptų dokumentų atskleidė šimtų liudytojų duomenis.

Buvęs Kosovo prezidentas Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) balandį buvo teisiamas dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui per konfliktą. H. Thaci pareiškė esąs nekaltas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS