Albanijos parlamentas atėmė teisinę neliečiamybę iš buvusio premjero S. Berishos | kl.lt

ALBANIJOS PARLAMENTAS ATĖMĖ TEISINĘ NELIEČIAMYBĘ IŠ BUVUSIO PREMJERO S. BERISHOS

Albanijos parlamentas ketvirtadienį panaikino buvusio ministro pirmininko Sali Berishos teisinę neliečiamybę, taip sudarydamas sąlygas galimam jo suėmimui dėl korupcijos tyrimo.

Pasak Specialiosios prokuratūros kovai su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu, S. Berishai pateikti kaltinimai korupcija, susiję su valstybei priklausančio sporto komplekso privatizavimu „jo žento naudai“.

Teigiama, kad šie veiksmai buvo įvykdyti 2008 metais, kai S. Berisha, kuris dabar yra opozicijos lyderis, buvo ministras pirmininkas.

S. Berisha po balsavimo, per kurį „už“ balsavo 75 iš 140 parlamento narių, išliko nepalenkiamas. „Esu stipresnis nei bet kada anksčiau“, – sakė jis išeidamas iš parlamento.

Balsavimas buvo surengtas to paprašius prokurorams, nes S. Berisha atsisakė bendradarbiauti su valdžios institucijomis tyrimo metu.

Jo žentas Jamarberas Malltezi buvo suimtas spalio mėnesį ir jam paskirtas namų areštas, apkaltinus jį korupcija ir pinigų plovimu.

J. Malltezi įtariamas pasinaudojęs S. Berishos padėtimi ir įsigijęs Gynybos ministerijai priklausiusį sporto kompleksą Tiranoje, kuris buvo panaudotas butams statyti.

S. Berisha ilgą laiką neigė bet kokius nusižengimus ir tyrimą vadino „grynai politiniu“, kaltindamas Albanijos ministrą pirmininką Edi Ramą, kad šis inicijavo tyrimą.

S. Berisha buvo pirmasis demokratiškai išrinktas Albanijos prezidentas po komunizmo žlugimo dešimtajame dešimtmetyje. Taip pat jis aštuonerius metus iki 2013-ųjų buvo Albanijos ministras pirmininkas.

Praėjusiais metais jam buvo uždrausta atvykti į JAV ir Didžiąją Britaniją dėl įtariamo įsitraukimo į organizuotą nusikalstamumą ir korupciją, tačiau jis šiuos kaltinimus atmetė.

Vašingtonas kaltino S. Berishą „valstybės lėšų pasisavinimu ir kišimusi į viešuosius procesus“, siekiant finansinės naudos savo šeimai ir sąjungininkams.

Albaniją, vieną skurdžiausių Europos valstybių, stebėsenos organizacijos reguliariai priskiria prie labiausiai korumpuotų žemyno šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS