Apklausa: šveicarai pritaria gėjų santuokų įteisinimui | kl.lt

APKLAUSA: ŠVEICARAI PRITARIA GĖJŲ SANTUOKŲ ĮTEISINIMUI

Remiantis penktadienį paskelbtos visuomenės apklausos duomenimis, šveicarai pritaria tos pačios lyties santuokoms, likus vos kelioms savaitėms iki referendumo, kuriame bus sprendžiama, ar įteisinti tokią galimybę.

69 proc. respondentų, kuriuos apklausė „gfs.bern“ institutas, teigė, kad jie pasisako už tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą. Toks įteisinimas priartintų Šveicariją prie kitų Europos valstybių.

Po ne vienus metus trukusių diskusijų Šveicarijos parlamentas praėjusį gruodį patvirtino įstatymo projektą, leidžiantį tuoktis tos pačios lyties poroms.

Tačiau įstatymo projektas buvo užginčytas pagal Šveicarijos tiesioginės demokratijos sistemą, o jo oponentai surinko daugiau nei 50 tūkst. parašų, kurių reikia, norint surengti referendumą. Referendumo data nustatyta rugsėjo 26 dieną.

Rugpjūčio 2–16 dienomis atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 22 400 balsavimo teisę turinčių asmenų, parodė, kad maždaug 29 proc. nepritaria naujajam įstatymui, o tik du procentai teigė, kad neturi nuomonės.

Apklausa parodė, kad kai kurių krikščionių kongregacijų nariai ir populistinio dešiniojo sparno Šveicarijos liaudies partijos – didžiausios Šveicarijos politinės partijos – šalininkai labiausiai priešinasi tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui.

Tos pačios lyties poros Šveicarijoje jau gali įregistruoti civilinę partnerystę, ir kasmet sudaroma apie 700 tokių partnerysčių.

Tačiau šis statusas nesuteikia tokių pačių teisių kaip santuoka, įskaitant pilietybės įgijimą ir vaikų įsivaikinimą.

Vyriausybė ir parlamentas paragino rinkėjus balsavimo metu paremti iniciatyvą „santuoka visiems“ ir panaikinti dabartinį „nevienodą požiūrį“ į heteroseksualias ir gėjų poras.

Jei įstatymas bus patvirtintas, gėjai ir lesbietės galės tuoktis civilinėse ceremonijose, jiems bus suteikiamos tokios pat teisės kaip kitiems sutuoktiniams.

Užsieniečiai, turintys tos pačios lyties sutuoktinį, galės kreiptis dėl pilietybės taikant supaprastintą procedūrą, o tos pačios lyties poroms bus leista kartu įsivaikinti.

Lesbiečių poros taip pat galės naudotis spermos donoryste.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Anonimas

Atėjau paskaityti bažnytkaimio komentatorių komentarų... nenuvylė. :D

Lauris

Fu Slikstynes tie iskrypelei

jonas

pabaikite homiku propoganda kol ne velu, nes artinat ta diena , kada kailiai prades luptis. Masiskai!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS