Ataskaita: FTB ir nacionalinis saugumas deramai neįvertino Kapitolijaus šturmo grėsmės | kl.lt

ATASKAITA: FTB IR NACIONALINIS SAUGUMAS DERAMAI NEĮVERTINO KAPITOLIJAUS ŠTURMO GRĖSMĖS

  • 0

JAV Senato nacionalinio saugumo ir vyriausybės reikalų komiteto pirmininko teigimu, prieš 2021-ųjų sausio 6-ąją įvykdytą JAV Kapitolijaus šturmą FTB ir nacionalinio saugumo departamentas nesureikšmino arba ignoravo didžiulį kiekį žvalgybinės informacijos.

Šio komiteto antradienį paskelbtoje naujausioje ataskaitoje išsamiai aprašoma, kaip minėtosios agentūros nesugebėjo atpažinti ir įspėti apie galimą smurtą, kai kuriems tuometinio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkams žinutėse ir internetiniuose forumuose atvirai planavus pastato apsiaustį.

Joje nurodoma, kad tarp daugybės žvalgybinių duomenų, į kuriuos nebuvo atsižvelgta, buvo ir 2020-ųjų gruodį FTB gauta informacija, kad į Vašingtoną sukliudyti Joe Bideno (Džo Baideno) pergalės rinkimuose patvirtinimui ketina atvykti ir kraštutinių dešiniųjų ekstremistų grupuotės „Proud Boys“ nariai, o jų planas yra tiesiogine to žodžio prasme žudyti žmones.

Komitetas teigė, kad agentūros taip pat žinojo apie daugybę socialiniuose tinkluose paskelbtų smurtą pranašavusių pranešimų, kai kuriuose jų raginant D. Trumpo šalininkus ateiti ginkluotiems ir šturmuoti Kapitolijų, žudyti įstatymų leidėjus arba sudeginti šią vietą iki pamatų.

Demokratas Mičigano senatorius Gary Petersas (Garis Pitersas), Vidaus reikalų komisijos pirmininkas, teigė, kad tai buvo „daugiausia vaizduotės nesugebėjimas įžvelgti grėsmės, kad į Kapitolijų gali būti įsilaužta, kaip tikėtinos“. Toks pareiškimas primena ir komisijos, tyrusios 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių aplinkybes, išvadas dėl žvalgybos nesėkmių numatyti pavojų.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad žvalgybos bendruomenė nėra tinkamai pasirengusi daugiausia dėmesio skirti vidaus, o ne tarptautinio terorizmo grėsmėms. Tuo metu vyriausybės žvalgybos vadovai nesugebėjo paskelbti pavojaus „iš dalies dėl to, kad negalėjo suvokti, jog JAV Kapitolijaus pastatą užplūs riaušininkai“.

Vis dėlto G. Petersas teigė, kad priežastys, dėl kurių buvo neatsižvelgta į, jo žodžiais, didelį žvalgybinės informacijos kiekį, nėra lengvai paaiškinamos.

Nors žvalgybos nesėkmės, susijusios su Sausio 6-ąja, buvo nagrinėjamos keliose kitose ataskaitose, įskaitant abipartinę 2021-ųjų Senato ataskaitą, praėjusiais metais paskelbtas Atstovų Rūmų specialiojo šiam incidentui tirti suburto komiteto išvadas ir keletą atskirų vidaus vertinimų, kuriuos atliko Kapitolijaus policija ir kitos vyriausybinės agentūros, naujausiasis tyrimas yra pirmoji Kongreso ataskaita, kurioje dėmesys išimtinai skiriamas tik FTB ir Krašto saugumo departamento žvalgybos ir analizės biuro veiksmams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS