Atsistatydina Suomijos finansų ministras A. Stubbas | kl.lt

ATSISTATYDINA SUOMIJOS FINANSŲ MINISTRAS A. STUBBAS

  • 0

Suomijos finansų ministras Alexanderas Stubbas (Aleksandras Stubas) pasitrauks iš savo posto kabinete, šeštadienį pralaimėjęs rinkimus dėl savo konservatyvios partijos pirmininko posto vidaus reikalų ministrui Petteri Orpo (Pėteriui Orpui).

46 metų P.Orpo įveikė ekspremjerą A.Stubbą 441 balsu prieš 361 per Nacionalinės koalicijos partijos (NKP) pirmininko rinkimus.

NKP šiuo metu kontroliuoja keturis ministrų portfelius koalicinėje vyriausybėje, kuriai taip pat priklauso Centro partija ir Suomių partija.

Suomijoje koalicijos partijos paprastai pasidalija tarpusavyje kabineto postus, o kiekvienos partijos pirmininkas pasiūlo kandidatus į tuos postus.

P.Orpo jau anksčiau leido suprasti, kad jis perims finansų ministro portfelį, jeigu šeštadienį laimės partijos pirmininko rinkimus.

„Dabar Orpo pasiūlys naujus savo partijos ministrus, galbūt ateinančią savaitę... Vėliau prezidentas paskelbs naujuosius ministrus“, – naujienų agentūrai AFP sakė NKP parlamentinės frakcijos seniūnas Arto Satonen (Artas Satonenas).

48 metų A.Stubbas tapo NKP pirmininku 2014 metais ir užėmė premjero postą nuo 2014-ųjų birželio iki 2015-ųjų balandžio, kai pralaimėjo parlamento rinkimus Centro partijos lyderiui Juhai Sipila (Juhai Sipilei), dabartiniam ministrui pirmininkui.

A.Stubas anksčiau buvo populiariausias ir veržlus Suomijos politikas, žinomas dėl atletiškos išvaizdos ir dažno naudojimosi socialiniais tinklais. Visgi pastaraisiais metais jo palaikymas sumažėjo, lėtėjant ekonomikai.

Jo lyderystės įgūdžiai ir interesai vidaus politikoje taip pat keldavo klausimų, pažymi apžvalgininkai.

Tuo tarpu P.Orpo turi tvirtą NKP palaikymą ir yra laikomas pragmatišku karjeros politiku, pelniusiu pagyrimų dėl veiksmingo pabėgėlių krizės valdymo vidaus reikalų ministro poste.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS