Atstovė: Kremliaus kritikas A. Navalnas perkeltas į pataisos koloniją Arktyje | kl.lt

ATSTOVĖ: KREMLIAUS KRITIKAS A. NAVALNAS PERKELTAS Į PATAISOS KOLONIJĄ ARKTYJE

  • 34

Kalinamas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, kurio buvimo vieta nebuvo žinoma daugiau kaip dvi savaites, yra perkeltas į vieną pataisos koloniją Arktyje, pirmadienį sakė jo atstovė.

„Suradome Aleksejų Navalną. Jis dabar [kolonijoje] IK-3 Charpo gyvenvietėje Jamalo nencų autonominėje apygardoje. Jo advokatas šiandien jį aplankė. Aleksejus laikosi gerai“, – socialinėje žiniasklaidoje paskelbė atstovė Kira Jarmyš.

Garsiausio Rusijos opozicijos politiko, kuris prieš savo įkalinimą 2021-aisiais mobilizuodavo didžiulius protestus, dingimas privertė sunerimti jo sąjungininkus, teisių gynimo grupes ir Vakarų vyriausybes.

Jungtinės Valstijos šeštadienį išreiškė susirūpinimą dėl A. Navalno, apie kurį jokių žinių nebuvo nuo gruodžio pradžios, likimo.

Opozicionieriaus sąjungininkai sako, kad buvo išsiuntinėję užklausas į daugiau kaip 600 įkalinimo įstaigų, bet informacija apie jį buvo neteikiama.

Dingimas rodė galimą perkėlimą į kitą įkalinimo įstaigą, kuris Rusijoje gali trukti savaites, nes kaliniai tarp toli vienas nuo kito esančių kalėjimų lėtai vežami traukiniais.

Charpo rajonas, kur gyvena apie 5 tūkst. žmonių, yra už poliaračio. Tai viena labiausiai į šiaurę nutolusių ir atokiausių kolonijų, sakė Ivanas Ždanovas, vadovaujantis A. Navalno Kovos su korupcija fondui (FBK).

„Sąlygos ten atšiaurios, specialus režimas amžinojo įšalo zonoje“, – sakė I. Ždanovas. Jis pridūrė, kad kolonija yra kone atkirsta nuo išorinio pasaulio.

Iš pradžių A. Navalnas buvo kalinamas pataisos kolonijoje IK-6, esančioje už maždaug 250 km į rytus nuo Maskvos, Vladimiro regione.

Iš griežto režimo kolonijos IK-3 „Poliarinis vilkas“, kur atsidūrė dabar, jis galėtų būti perkeltas į netoliese esančią dar griežtesnio režimo 18-ąją koloniją „Poliarinė pelėda“.

A. Navalnas yra balsingiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas, demaskuodavęs pareigūnų korupciją ir organizuodavęs didelius protestus prieš Kremlių. Jis buvo suimtas 2021 metų sausį, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl apnuodijimo jis kaltina Kremlių, šis tai neigia.

Rugpjūtį teismas netoli Maskvos esančiame kalėjime jam skyrė naują 19 metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų ekstremizmu ir nurodė jį perkelti į griežtesnio režimo kalėjimą.

„Nuo pat pradžių buvo aišku, kad valdžia nori izoliuoti Aleksejų, ypač prieš rinkimus“, – sakė I. Ždanovas.

Rusijoje 2024 metų kovą įvyks prezidento rinkimai ir beveik neabejojama, kad po jų prezidentas Vladimiras Putinas dirbs penktą kadenciją.

Maskva jau daug metų nušalina opozicijos veikėjus nuo rinkimų ir politinio gyvenimo. Susidorojimas su opozicija sustiprėjo Rusijai 2022-ųjų vasarį užpuolus Ukrainą.

A. Navalno judėjimą ypač paveikė Kremliaus represijos. Dar prieš Ukrainos užpuolimą A. Navalno organizacija buvo paskelbta ekstremistine, dėl to suintensyvėjo jos narių ir šalininkų persekiojimas.

Buvo įkalinti kelių FBK regioninių padalinių vadovai. Pavyzdžiui, Lilijai Čanyševai, A. Navalno sąjungininkei Baškirijoje, vasarą buvo skirta pusaštuntų metų įkalinimo bausmė.

Daug kitų garsių A. Navalno sąjungininkų pasitraukė į užsienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

onute

Jis tėvynės išdavikas Jeigu kovotu rusijoje butu durnas šudo patrijotas O dabar išdavikas jau tikrai negryš Gal ten greit ir zele su cicinaka atvyks Visu išdaviku kelias i tiurme musu Masiuliui su Gapšiu pasisekė o tai būtu kokiame DELFINE baisu o Cicinaka gali ruoštis ta stierva Lietuva kiša i ta mėšla

Jonas

Rodė per jotube kaip 4 marusios per sniegynus kope tai už poliarijos juostos 60 kilometru visiškas ašigalis rodė ir kalėjima ir kalinius Ten jas kukuruzniku atskraidino bet aplink negyvenama vien sniegynai kalėjimas tas bobas isileido kalėjimas labai švarus kaip musu viešbučiai Pažiurėkit labai įdomu vadinasi LAUKINIS VILKAS ten tundra Jamalis XARP

VaJetau

sitap majsvenai kamuoja Alekseju.gerai kad berniukas sveikatos prisisegti fugindamas ruskiu miška uz ka ir pradzia valdzia padare...atvere kalėjimo vartelius prie valdiškos duonos....o kiek tokiu disidentų cia blaškosi ir kelio i niekur neberanda?kas bus su Aleksejum ir kas laukia čia?Davaj diskutuokite!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS