Australija uždraus vienkartinių elektroninių cigarečių importą: vaikai nuo jų tampa priklausomi | kl.lt

AUSTRALIJA UŽDRAUS VIENKARTINIŲ ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ IMPORTĄ: VAIKAI NUO JŲ TAMPA PRIKLAUSOMI

  • 1

Australijos vyriausybė antradienį pranešė, kad nuo sausio 1 dienos bus uždraustas vienkartinių elektroninių cigarečių importas.

Ji sakė, kad nuo jų priklausomybę įgyja vaikai.

Sveikatos apsaugos ministras Markas Butleris (Markas Batleris) nurodė, kad šis draudimas yra būdas stabdyti vienkartinių elektroninių cigarečių plitimą tarp jaunimo.

Gegužę Australija pirmą kartą paskelbė apie importo draudimą, tačiau nenurodė tikslios datos, kada jis įsigalios.

Anot M. Butlerio, elektroninės cigaretės vyriausybėms buvo pristatomos kaip priemonė, padedanti užkietėjusiems rūkaliams visiškai mesti rūkyti.

„Jis nebuvo parduodamas kaip rekreacinis produktas, ypač kaip skirtas mūsų vaikams, tačiau būtent toks jis tapo“, – nurodė jis.

„Didžiojoje daugumoje elektroninių cigarečių yra nikotino, o vaikai tampa nuo jo priklausomi“, – pridūrė M. Butleris.

Vyriausybės išplatintame pranešime teigiama, kad maždaug vienas iš septynių 14–17 metų amžiaus paauglių rūko elektronines cigaretes.

Jos teigimu, esama nuoseklių įrodymų, kad jaunuoliai, rūkantys elektronines cigaretes, maždaug tris kartus dažniau pradeda rūkyti tabaką.

Taip pat 2024 metais bus priimti įstatymai, draudžiantys vienkartinių elektroninių cigarečių gamybą, reklamą ar tiekimą Australijoje, teigia vyriausybė.

Naujausią sprendimą palankiai įvertino Australijos gydytojų asociacija.

„Australija pirmauja pasaulyje mažindama rūkančiųjų skaičių ir su tuo susijusią žalą sveikatai, todėl labai sveikintina, kad vyriausybė ėmėsi ryžtingų veiksmų, kad sustabdytų elektroninių cigarečių rūkymą ir užkirstų kelią tolesnei žalai“, – sakė asociacijos prezidentas Steve'as Robsonas (Stivas Robsonas).

„Visuomenės sveikatos vandalizmas“

Taip pat nuo sausio 1-osios bus įvesta schema, pagal kurią gydytojai ir slaugai galės išrašyti elektronines cigaretes esant medicininei būtinybei.

Australija jau seniai siekia pažaboti rūkymo paplitimą visuomenėje.

Jis nebuvo parduodamas kaip rekreacinis produktas, ypač kaip skirtas mūsų vaikams, tačiau būtent toks jis tapo.

2012 metais ji tapo pirmąja šalimi, priėmusia teisės aktus dėl bendrinių tabako gaminių pakuočių. Jos pavyzdžiu pasekė Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir kitos pasaulio šalys.

Be to, padidinus akcizus, cigarečių pakelio kaina padidėjo iki maždaug 50 Australijos dolerių (30,20 euro).

Australijos Charleso Darwino (Čarlzo Darvino) universiteto vyresnioji psichologijos dėstytoja Kim Caudwell (Kim Kodvel) pabrėžė, kad nerūkantiems asmenims elektroninių cigarečių vartojimas yra tarsi „pavojingi vartai“ link tabako.

„Taigi galite suprasti, kaip gyventojų lygmeniu padidėjęs elektroninių cigarečių vartojimas ir tabako vartojimo atsinaujinimas ateityje paveiks gyventojų sveikatą“, – pareiškė K. Caudwell.

Dar visai neseniai Naujoji Zelandija ir Australija pirmavo pasaulyje kovojant su rūkymu.

Tačiau šią savaitę į valdžią atėjusi konservatyvioji koalicinė vyriausybė pažadėjo panaikinti Naujosios Zelandijos draudimą parduoti tabako gaminius asmenims, gimusiems po 2008-ųjų.

„Buvau visiškai sukrėstas ir pasibaisėjęs. Tai viena blogiausių dienų visuomenės sveikatai, kokią tik galiu prisiminti“, – naujienų agentūrai AFP teigė Naujosios Zelandijos Otago universiteto tabako kontrolės ekspertas Richardas Edwardsas (Ričardas Edvardsas).

„Tai visuomenės sveikatos vandalizmas“, – pridūrė jis. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

siaubas

Ir vėl šlykštynės foto! Kam?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS