Australijoje kilo beprecedentė politinė audra | kl.lt

AUSTRALIJOJE KILO BEPRECEDENTĖ POLITINĖ AUDRA

  • 1

Australijoje pirmadienį kilo politinė audra, paaiškėjus, kad ankstesnis premjeras koronaviruso pandemijos metu galimai neskaidriai paskyrė save į keletą postų ministerijose.

Skubų tyrimą pažadėjęs atlikti ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) apkaltino savo pirmtaką Scottą Morrisoną (Skotą Morisoną) „menko diktatoriaus veikla“, paaiškėjus, kad buvęs lyderis, be kitų pareigų, paskyrė save sveikatos, finansų ir išteklių ministru, apie tai neinformavęs kolegų, parlamento ar rinkėjų.

Apibūdindamas S. Morrisono veiksmus kaip „nepaprastus ir beprecedenčius“, A. Albanese'is pirmadienį pranešė, kad kreipėsi į generalinį prokurorą ir lauks teisinės konsultacijos vėliau pirmadienį.

„Tai tam tikra menko diktatoriaus veikla, iš kurios mes šaipytumėmės, jei tai įvyktų nedemokratinėje šalyje, – sakė A. Albanese'is. – Scottas Morrisonas vadovavo šešėlinei vyriausybei.“

Tai tam tikra menko diktatoriaus veikla, iš kurios mes šaipytumėmės, jei tai įvyktų nedemokratinėje šalyje.

Kai kuriais atvejais S. Morrisonas savavališkai lygiagrečiai ėjo ministro pareigas, nepranešęs apie tai kabineto nariams, kuriuos jau buvo paskyręs į šiuos postus.

Šis skandalas išryškino neskaidrų sprendimų priėmimo Australijos vyriausybėje pobūdį, taip pat iškėlė klausimą, ar būtina imtis griežtesnių demokratijos apsaugos priemonių.

Lieka neaišku, kiek postų iš viso buvo užėmęs S. Morrisonas, tačiau vietos žiniasklaida pranešė, kad jis buvo perėmęs išteklių ministro portfelį ir pasinaudojo savo įgaliojimais, kad nutrauktų svarbų dujų projektą prie Sidnėjaus pakrantės.

Per gegužę vykusius visuotinius rinkimus S. Morrisono konservatyvioji koalicija buvo išstumta iš valdžios – taigi, baigėsi beveik dešimtmetį trukęs centro dešiniųjų dominavimas šalies politikoje.

Australijoje išrinktus politikus atrenka ministras pirmininkas, o po to juos prisaikdina generalgubernatorius per oficialią ceremoniją, kuri paprastai viešai įrašoma.

Konstitucinės teisės ekspertė Anne Twomey (En Tvomi) įtariamus neskaidrius procesus pavadino „keistais“. Anot jos, gali būti pagrindo teisiškai užginčyti kai kuriuos buvusios vyriausybės sprendimus.

„Slaptumas šiuo atveju yra tiesiog keistas. Man tiesiog įdomu, kas tiems žmonėms negerai, jeigu jie viską turėjo daryti slapta“, – stebėjosi ekspertė.

„Tai tiesiog visiškai netinkama. Gyvename demokratinėje valstybėje, kurioje reikalingas skaidrumas“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

ten ir vyksta pagrind inis ateiviu marazmas nes sala salia ju bazes antarktydoje ir tolimiausias zemes lopinelis nuo zemynu taip vyksta susidoroimas uz nepaklusnuma kas panasiai jau ir kanadoje bei VE ===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS