Austrija nepatenkino JAV prašymo išduoti Ukrainos oligarchą D. Firtašą | kl.lt

AUSTRIJA NEPATENKINO JAV PRAŠYMO IŠDUOTI UKRAINOS OLIGARCHĄ D. FIRTAŠĄ

  • 1

Austrijos teismas ketvirtadienį atmetė JAV prašymą išduoti Ukrainos oligarchą Dmytro Firtašą, kuris kaltinamas papirkinėjęs pareigūnus Indijoje.

49 metų D.Firtašas, kuris yra vienas iš turtingiausių žmonių Ukrainoje ir anksčiau palaikė dabar jau nuverstą prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių, buvo suimtas Austrijoje praeitų metų kovą.

Po 10 dienų jis buvo paleistas už rekordinį toje šalyje 125 mln. eurų užstatą, bet jam nebuvo leista išvykti iš Austrijos.

JAV pareigūnai siekia jo ekstradicijos, kad galėtų pateikti kaltinimus D.Firtašui, kuris, kaip įtariama, kartu su penkiais kitais asmenimis 2006 metais sumokėjo 18,5 mln. dolerių kyšių Indijos pareigūnams, kad užsitikrintų teisę eksploatuoti titano rūdos telkinius.

D.Firtašas neigė tuos kaltinimus ir sakė, kad jie yra politiškai motyvuoti.

Teismo pirmininkas Christophas Baueris (Kristofas Baueris) pareiškė, kad nebuvo „jokios politinės įtakos“ priimant sprendimą, „turintį teisinį ir faktinį pagrindimą“.

D.Firtašui priklausanti verslo imperija „Group DF“ užsiima energetika, chemijos pramone, žiniasklaidos ir nekilnojamojo turto verslu bei bankininkyste Ukrainoje ir kitose šalyse, įskaitant Vokietiją, Italiją ir Austriją.

Jis susikrovė kapitalą importuodamas dujas į Ukrainą iš Rusijos ir Centrinės Azijos, kai vadovavo dabar jau likviduotai įmonių grupei „RosUkrEnergo“, bendradarbiavusiai su Rusijos dujų milžine „Gazprom“.

D.Firtašas, kuris 2010 metais parėmė V.Janukovyčiaus rinkimų kampaniją, sugebėjo išplėsti savo verslo interesus, įsigijęs chemijos ir trąšų gamyklų, taip pat televiziją „Inter“.

Kremliaus palaikomas V.Janukovyčius buvo nuverstas per protestus 2014 metų vasarį, o tuojau po to D.Firtašas buvo suimtas Austrijoje, nors tos šalies pareigūnai neigia esant ryšį tarp šių įvykių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aiskiai

matosi kad tai jav zydu statytinis ir cia ko gero be mosad neapsieita

SUSIJUSIOS NAUJIENOS