Azerbaidžanas žada apsaugoti Karabacho armėnų teises ir saugumą | kl.lt

AZERBAIDŽANAS ŽADA APSAUGOTI KARABACHO ARMĖNŲ TEISES IR SAUGUMĄ

  • 3

Azerbaidžanas antradienį pareiškė, kad, pradėjęs karinę operaciją separatistiniame regione, gins etninius armėnų kilmės Kalnų Karabacho gyventojus, ir pareikalavo, kad separatistų pajėgos pasitrauktų.

„Azerbaidžano Karabacho regione gyvenančių armėnų kilmės civilių gyventojų teisės ir saugumas bus užtikrinti pagal Azerbaidžano konstituciją ir tarptautinius įsipareigojimus“, – socialiniuose tinkluose rašė prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Hikmetas Hajiyevas (Hikmetas Hadžijevas) ir paragino armėnų pajėgas išsiskirstyti ir nusiginkluoti.

Azerbaidžanas anksčiau antradienį pareiškė pradėjęs antiteroristines operacijas Kalnų Karabache. Baku kaip taikos sąlygos reikalauja Armėnijos iš ginčijamos teritorijos visiškai išvesti savo karius.

Jerevanas neigia, kad armėnų kariai yra armėnų apgyvendintame Kalnų Karabacho regione. Be to, Armėnija apkaltino Azerbaidžaną pradėjus plataus masto agresiją prieš separatistinį regioną ir pareiškė, kad Baku bando jame vykdyti etninį valymą.

Armėnijos separatistai antradienį pranešė, kad Kalnų Karabache žuvo du civiliai gyventojai ir daugiau nei dvi dešimtys buvo sužeisti.

Prancūzija dėl šių įvykių paragino surengti skubų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas dėl Azerbaidžano karinių operacijų Kalnų Karabache telefonu kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu).

„Buvo aptarta padėtis Kalnų Karabache po Azerbaidžano puolimo. Abi šalys pabrėžė jėgos naudojimo neleistinumą ir būtinybę naudotis tarptautiniais deeskalacijos mechanizmais“, – pareiškimuose apie abu pokalbius sakė spaudos sekretorius Nazeli Baghdasarian.

Kalnų Karabacho separatistai ragina Azerbaidžaną pradėti derybas

Kalnų Karabacho separatistai antradienį paragino Azerbaidžaną pradėti derybas ir nutraukti karo veiksmus.

Kalnų Karabacho pusė „ragina Azerbaidžano pusę nedelsiant nutraukti ugnį ir sėsti prie derybų stalo, kad būtų išspręsta susidariusi padėtis“, pareiškė separatistinio regiono užsienio reikalų ministerija.

Azerbaidžanas sako laikinai užblokavęs prieigą prie „TikTok“

Azerbaidžanas antradienį pranešė laikinai užblokavęs prieigą prie socialinio tinklo „TikTok“.

„Prieiga prie „TikTok“ Azerbaidžane laikinai užblokuota nuo 2023 metų rugsėjo 19 dienos“, – naujienų agentūrai AFP sakė Azerbaidžano skaitmeninės plėtros ir transporto ministerijos pareigūnas, nesutikęs pateikti išsamesnių komentarų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nuomonė

Šaunuoliai azerai.

tik neverk dėl sausio 13

azerbybianas dar tik išsivadavusiam iš Rusijos imperijos nepriklausomam karabache nužudė apie 40 000 armėnų.Tęsia žudynes ir dabar. Azerbybianas blogiau už Rusiją. Rusai krapus už donbasą užpuolė. Bo smirdintys vakarai laimino donbaso rusakalbių žudynes. Ir gavo karą. Jei putinas bus vyras - krapolendo teliks išlydyta, it stiklas, žemė.

...kad atstatytų konstitucinę tvarką ...

"Azerbaidžanas pradėjo antiteroristines operacijas separatistiniame Kalnų Karabacho regione, kad atstatytų konstitucinę tvarką". * Prisimenu, kaip Gruzija 2008-08-08 pradėjo antiteroristines operacijas Pietų Osetijoje, kad "atstatytų konstitucinę tvarką"... Dar Sovietų Sąjunga 1991 Sausio 13 bandė atstatyti "konstitucinę tvarką" Vilniuje...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS