B. Johnsonas: Britanijai „Brexit“ be sutarties atveju reikės ES paramos | kl.lt

B. JOHNSONAS: BRITANIJAI „BREXIT“ BE SUTARTIES ATVEJU REIKĖS ES PARAMOS

  • 1

Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), netrukus galintis pakeisti Theresą May (Teresą Mei) Didžiosios Britanijos ministro pirmininko poste, pripažino, kad Londonui reikės Europos Sąjungos bendradarbiavimo galimam šokui „Brexit“ be sutarties atveju sušvelninti.

B. Johnsonas ne kartą tvirtino, kad Britanija iš ES turėtų išstoti suėjus dabartiniam spalio 31-osios terminui, net jei tai reikštų išstojimą be sutarties.

Tačiau norint išvengti sutrikimų prie sienos ir versle reikės ES paramos. „Tai priklauso ne tik nuo mūsų, bet ir nuo kitos šalies. Žinoma, kad čia yra abipusiškumo ir bendradarbiavimo elementas, labai svarbus elementas“, – sakė B. Johnsonas britų transliuotojui BBC, jo interviu paskelbusiam pirmadienį.

Be „Brexit“ sutarties tarp Londono ir Briuselio Britanija Bendrijai taps „trečiąja šalimi“, su kuria prekyba vyks vadovaujantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėmis.

Favoritu laikomas B. Johnsonas per balsavimą dėl kito Britanijos lyderio varžysis su užsienio reikalų sekretoriumi Jeremy Huntu (Džeremiu Hantu).

Naujasis lyderis vadovaus šalies išstojimui iš ES.  B. Johnsonas, buvęs užsienio reikalų sekretorius ir buvęs Londono meras, kaltinamas tuo, kad neturi detalaus išstojimo plano.

B. Johnsonas sakė, kad tris kartus britų parlamente atmestas Th. May susitarimas su ES dėl Britanijos pasitraukimo yra žlugęs, bet mano, kad iki išstojimo termino užteks laiko susiderėti dėl naujo susitarimo, ir išreiškė viltį, kad blokas norės suteikti „įgyvendinimo periodą“.

Jis sakė, kad jei laimės, jo vyriausybė neįves kontrolės ar „kietos“ sienos tarp ES narės Airijos ir britų valdomos Šiaurės Airijos. Šios sienos klausimas buvo tarp sunkiausių klausimų derybose su ES.

B. Johnsonui taip pat teko aiškintis dėl skandalo, kuri sukėlė jo praėjusios savaitės kivirčas su savo drauge ir policijos apsilankymas jų namuose.

„Daug metų mano taisyklė buvo tokia... Aš nekalbu apie dalykus, susijusius su mano šeima, mano artimaisiais“, – sakė jis BBC ir pridūrė, kad būtų „paprasčiausiai neteisinga juos įtraukti“.

55 metų B. Johnsonas anksti penktadienį namuose garsiai vaidijosi su savo 31 metų drauge Carrie Symonds (Keri Saimonds), ir nuo to laiko šis incidentas dominuoja spaudos antraštėse.

Pirmadienį pasirodė nuotraukų, kuriose pora įamžinta besišypsanti ir susikibusi už rankų neskelbiamoje vietovėje kaime. Nurodoma, kad nuotraukos buvo padarytos sekmadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

o ,Viespatie---zmogau uzdaryk burna..ar tie mazai uzdirbi ,kad dantis negali aptvarkyti ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS