B. Johnsonas įgauna pagreitį varžybose dėl torių lyderio ir premjero posto | kl.lt

B. JOHNSONAS ĮGAUNA PAGREITĮ VARŽYBOSE DĖL TORIŲ LYDERIO IR PREMJERO POSTO

  • 0

Borisas Johnsonas antradienį sutvirtino savo pozicijas varžybose dėl Britanijos ministro pirmininko posto, užsitikrinęs pagrindinių „Brexit“ palaikančių įstatymų leidėjų paramą.

Tačiau jis taip sulaukė savo varžovų raginimų liautis vengti viešumo per kampaniją ir pradėti atsakinėti į žurnalistų bei visuomenės užduodamus klausimus.

Dėl galimybės pakeisti prieš savaitę iš Konservatorių partijos lyderės posto pasitraukusią Theresą May (Terezą Mei) iš viso varžosi 10 kandidatų.

54 metų B. Johnsonas jau užsitikrino daugumos „Brexit“ palaikančių torių paramą, žadėdamas išvesti Jungtinę Karalystę iš Europos Sąjungos iki spalio 31 dienos  – su „skyrybų“ sutartimi arba be jos.

Už išstojimą iš ES taip pat pasisakantis buvęs Konservatorių partijos lyderis Iainas Duncanas Smithas (Ijanas Dankanas Smitas) laikraščio „Daily Telegraph“ antradienio numeryje rašo, kad B. Johnsonas „veikiausiai įvykdys reikalavimą išeiti iš ES“ iki numatytos datos.

Paramą B. Johnsonui pareiškė ir keli proeuropietiškų pažiūrų toriai, manantys, kad šis įspūdingas buvęs užsienio reikalų sekretorius su pataršytų plaukų šukuosena sugebės įkvėpti naujų jėgų susiskaldžiusiai partijai ir susigrąžinti rinkėjus, pasipiktinusius maišatimi, kurią sukėlė politikai per visą „Brexit“ procesą.

Pirmadienį atlikta centro dešiniųjų torių bloko parlamentarų neoficiali apklausa parodė, kad B. Johnsonas balsų skaičiumi beveik dvigubai lenkia artimiausią savo varžovą.

Nors dauguma kandidatų iki šiol dosniai dalijo interviu televizijai ir radijui, dalyvavo viešuose renginiuose, B. Johnsonas to vengė, kad nepridarytų klaidų, galinčių pakenkti jo rinkimų kampanijai. Jis taip pat kol kas nepasakė, ar ketina dalyvauti televizijos rengiamuose kandidatų debatuose.

Dešiniosios pakraipos laikraštis „Daily Mail“ savo redakcijos straipsnyje rašo, kad „norint laimėti vien jo gynybinės taktikos neužteks. Net ir būdamas favoritas jis negali tiesiog sėdėti atsilošęs ir tikėtis, kad laimės be konkurencijos.“

Kitas partijos lyderio ir premjero posto siekiantis kandidatas, sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas (Metas Henkokas) pareiškė, kad „visi, keliantys savo kandidatūrą į premjero postą, turi būti pasiruošę kruopščiam tikrinimui, atskaitingi“.

„Manau, kad visi turėtų dalyvauti siūlomuose televizijos debatuose ir manau, kad turėtume paklausti, o kodėl gi ne?" – sakė jis interviu BBC.

Praėjusią savaitę Th. May pasitraukė iš Konservatorių partijos lyderės posto, tris kartus nesugebėjusi laimėti parlamento paramos JK skyrybų su ES susitarimui. Kol bus išrinktas naujas vadovas, ji laikinai vadovaus vyriausybei.

Th. May pakeisti siekiantys kandidatai yra pasidalinę į dvi grupes. Viena jų, įskaitant B. Johnsoną, pasisako, kad Britanija turi išstoti iš ES spalio 31 dieną. Kiti norėtų atidėti išstojimo datą, kad užsitikrintų Briuseliui ir parlamentui priimtiną išstojimo sutartį.

„Išstoti spalio 31 dieną bus neįmanoma“, – pareiškė vienas iš kandidatų Markas Harperis. Pasak jo, reikia daugiau laiko, kad pasiektume susitarimą su ES ir patvirtintumėme jį parlamente.

Tačiau buvusi Bendruomenių Rūmų lyderė ir „Brexit“ be sutarties šalininkė Andrea Leadsom (Andrėja Ledsom) griežtai pareiškė, kad „išstoti spalio 31 dieną man yra griežtas terminas“.

Ketvirtadienį balsavimą pradedantys torių parlamentarai turės atrinkti du kandidatus. Vėliau dėl jų vyks balsavimas paštu, kuriame dalyvaus daugiau kaip 160 tūkst. Konservatorių partijos narių. Po šio balsavimo paaiškės naujasis torių ir vyriausybės vadovas. 

Rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti liepos pabaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS