B. Johnsonas ir J. Bidenas aptarė aljanso stiprinimą | kl.lt

B. JOHNSONAS IR J. BIDENAS APTARĖ ALJANSO STIPRINIMĄ

  • 1

Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir Joe Bidenas (Džo Baidenas) šeštadienį per savo pirmą pokalbį po JAV prezidento inauguracijos pažadėjo plėsti savo šalių tarpusavio ryšius ir bendradarbiauti kovojant su klimato kaita, pranešė britų ministro pirmininko biuras.

B. Johnsonas pasveikino J. Bideną su inauguracija, abu lyderiai sakė norintys „stiprinti glaudų aljansą“ tarp jų šalių, sakoma Dauningo gatvės pranešime.

Britų laikraščiai pranešė, kad B. Johnsonas yra pirmasis Europos lyderis, kuriam paskambino naujasis JAV prezidentas, anksčiau pasikalbėjęs su Kanados ir Meksikos vadovais.

Dešiniojo sparno laikraštis „The Sunday Telegraph“ pranešė, kad B. Johnsonas yra pirmasis lyderis už Šiaurės Amerikos ribų, pasikalbėjęs su J. Bidenu, nes „jo numatytas skambutis buvo paankstintas dviem dienomis“.

„Tai bus vertinama kaip didelis paskatinimas ypatingiems JK ir JAV santykiams“, – rašė laikraštis.

Pasak Baltųjų rūmų, J. Bidenas nurodė ketinantis „stiprinti ypatingus mūsų šalių santykius“ ir akcentavo „bendradarbiavimo dėl bendrų iššūkių, taip pat ir per daugiašales organizacijas, būtinybę“.

B. Johnsonas tviteryje paskelbė nuotrauką, kurioje yra matomas kalbantis telefonu ir besijuokiantis. „Nuostabu šįvakar pasikalbėti su prezidentu @JoeBiden“, – parašė jis.

Pokalbiu tikriausiai siekta gerinti santykius. J. Bidenas 2019 metais pavadino B. Johnsoną savo pirmtako JAV prezidento poste Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) „fiziniu ir emociniu klonu“.

Be to, J. Bidenas kritiškai vertino B. Johnsono „Brexito“ politiką, bet Dauningo gatvė nurodė, kad lyderiai „aptarė galimo laisvosios prekybos susitarimo tarp abiejų šalių naudą“. B. Johnsonas sakė ketinantis „kuo greičiau“ išspręsti prekybos klausimus.

Airiškų šaknų turintis J. Bidenas prieš rinkimus yra perspėjęs, kad jei „Brexitas“ pakenks 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimui, nutraukusiam 30 metų trukusį smurtą Šiaurės Airijoje, jis nesutiks su prekybos susitarimu.

B. Johnsonas gyrė J. Bideną, kad šis greit atšaukė savo pirmtako politinius sprendimus ir sugrąžino JAV į Paryžiaus klimato susitarimą bei Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), taip pat sveikino jo įsipareigojimą iki 2050 metų pasiekti neutralumą išmetamo anglies dvideginio atžvilgiu.

Bendri iššūkiai

Lyderiai sakė, jog tikisi netrukus susitikti ir drauge dirbti dėl Jungtinių Tautų pasaulinio susitikimo klimato kaitos klausimu, kuris lapkritį turi įvykti Škotijoje.

Baltieji rūmai nurodė, kad tarp bendrų iššūkių bus „kova su klimato kaita, COVID-19 suvaldymas ir pasaulinio sveikatos saugumo užtikrinimas“, ir sakė, kad J. Bidenas ketina „atgaivinti transatlantinius ryšius, akcentuodamas itin svarbų NATO vaidmenį dėl mūsų kolektyvinės gynybos ir bendrų vertybių“.

D. Trumpas labai kritiškai vertino transatlantinį aljansą.

Lyderiai taip pat minėjo „reikšmingus iššūkius, su kuriais susiduria pasaulis pandemijos metu“, bet vis dėlto nurodė, kad pandemija sukūrė „neprilygstamas galimybes“ drauge siekti geresnės ir „žalesnės“ ateities.

B. Johnsonas taip pat gyrė J. Bideną prisidėjus prie iniciatyvos COVAX – tarptautinės programos, skirtos vakcinoms nuo COVID-19 platinti joje dalyvaujančiose pasaulio šalyse.

Papildomai lyderiai „aptarė būtinybę koordinuoti veiksmus dėl bendrų užsienio politikos prioritetų“, įskaitant prioritetus, susijusius su Kinija, Iranu ir Rusija, nurodė Baltieji rūmai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matosi

gavo monarchu /reptyloidu/ ir iliuminatu ipareigoima toliau vykdyti masine globalzacija kuri veda i niekur bei ju paciu zlugima?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS