B. Johnsonas pesimistiškai vertina Londono ir Maskvos santykių perspektyvą | kl.lt

B. JOHNSONAS PESIMISTIŠKAI VERTINA LONDONO IR MASKVOS SANTYKIŲ PERSPEKTYVĄ

  • 2

Britų konservatorių vadovo rinkimų kampanijos favoritu laikomas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) penktadienį gana pesimistiškai įvertino santykių su Rusija perspektyvą, kol dabartinis šalies prezidentas Vladimiras Putinas bus valdžioje.

Buvusio užsienio reikalų ministro komentarai nuskambėjo darbą baigiančiai šalies ministrei pirmininkei Theresai May (Terezai Mei) susitikus su V. Putinu Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių forumo kuluaruose Japonijoje ir pareiškus, kad normalūs dvišaliai santykiai nebus atkurti, kol Maskva nenutrauks savo „neatsakingų ir destabilizuojančių veiksmų“.

Britanijos ir Rusijos santykiai smarkiai pašlijo po to, kai pernai kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste buvęs rusų dvigubas agentas S. Skripalis ir jo duktė buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje pagaminta itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

B. Jonsonas „visiškai klaidinga“ pavadino V. Putino mintį apie atgyvenusias liberaliąsias vertybes, išsakytą interviu britų laikraščiui „Financial Times“  prieš G-20 viršūnių susitikimą.

„Putinas nėra Rusija“, – pareikšė B. Johnsonas.

„Yra jauna rusų karta, kuri norės išklausyti naują žinutę ir veikti kitaip“, – sakė jis, kreipdamasis į grupę Konservatorių partijos narių, kitą mėnesį balsuosiančių rinkimuose, kas pakeis premjerę Th. May.

Dėl Skripalių apnuodijimo Didžioji Britanija kaltina du Rusijos karinės žvalgybos agentus, dirbusius Kremliaus nurodymu.

V. Putinas neigia, kad Rusija yra susijusi su šia byla.

Skripalių apnuodijimą B. Johnsonas pavadino didžiausiu „nusivylimu“ per visą jo darbą užsienio reikalų sekretoriaus poste.

Būdamas britų diplomatijos vadovu B. Johnsonas lankėsi Maskvoje 2017 metų gruodį ir buvo susitikęs su savo Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu.

Po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje B. Johnsonas pripažino, kad santykiai „tarp mūsų nėra lengvi“.

„Buvau nusiteikęs labai optimistiškai. Važiavau į Maskvą, nepaisydamas daugybės patarimų, siekiau naujos draugystės, naujos partnerystės, bet jų ten tiesiog nėra“, – sakė jis penktadienį.

B. Johnsonas varžosi dėl Konservatorių partijos lyderio posto su dabartiniu šalies užsienio reikalų sekretoriumi Jeremy Huntu (Džeremiu Hantu). Rinkimus laimėjęs kandidatas po mėnesio pakeis Th. May premjerės poste.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nerijus

JK nereikia rusijos duju ir tiek.

ar

tai 1 biurokratine marionete ka nors reiskia tai visuomenes ???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS