B. Johnsonas: visai nebūtina priimti ES taisyklių, derantis dėl prekybos po „Brexit“ | kl.lt

B. JOHNSONAS: VISAI NEBŪTINA PRIIMTI ES TAISYKLIŲ, DERANTIS DĖL PREKYBOS PO „BREXIT“

Pirmadienį, praėjus vos kelioms dienoms po „Brexit“, Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas sakys kalbą, kurioje išdėstys griežtas sąlygas derantis su ES dėl prekybos ir kitų po pereinamojo laikotarpio iškilsiančių klausimų. JK premjeras teigia, kad šalis klestės nepriklausomai nuo to, ar bus pasiektas susitarimas su ES, praneša „Deutsche Welle“.

Remiantis kalbos ištraukomis, kurias, dar prieš premjerui kalbant, paviešino jo kabinetas, B. Johnsonas mano, kad, „siekiant laisvosios rinkos susitarimo, visai nebūtina priimti ES konkurencijos politikos, subsidijų, socialinės apsaugos, aplinkosaugos ar kitų panašių taisyklių“.

Premjeras pirmadienį taip pat teigs, kad, jei blokas nepritars tokio tipo susitarimui, kokį yra pasirašęs su Kanada, tada ES ir JK prekybos santykiai turės būti paremti jau esančiu pasitraukimo iš bloko susitarimu, tokie santykiai esą būtų panašesni į ES ir Australijos santykius.

B. Johnsonas teigs: „Yra tik labai menka galimybė“, kad JK nepavyks suderėti tokio susitarimo, kokį turi Kanada. Vis dėlto premjeras „neabejoja, kad JK klestėtų bet kuriuo atveju“.

Sausio 31 dieną oficialiai pasitraukusi iš ES, JK dabar turi 11 mėnesių prekybos susitarimui su ES suderėti arba laikytis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) prekybos taisyklių. JK prekybos derybos su ES prasidės kovo mėnesį.

Bloko atstovai ne kartą įspėjo JK, kad jos dalyvavimas visoje ES rinkoje, kuri apima 450 milijonų žmonių, priklausys nuo to, kiek Londonas sutiks laikytis bloko taisyklių.

Pagal Kanados susitarimą su ES – Išsamų ekonomikos ir prekybos susitarimą (CETA) – buvo panaikinta maždaug 98 proc. muitų prekėms, kuriomis ES ir Kanada prekiauja tarpusavyje. Dėl šios priežasties šalys prekes gali parduoti kur kas pigiau. Susitarime taip pat įtvirtintas „bendradarbiavimas“, kuriuo ribojamas apsaugos priemonių taikymas ir kokybės patikros.

Šiuo metu Australijos ir ES prekyba yra paremta PPO taisyklėmis, nors atskirai susitarta ir dėl kai kurių konkrečių prekių. Australija šiuo metu bando suderėti visapusišką prekybos susitarimą su ES. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tadas

Šaunuoliai britai spjovė ir išstojo iš tos ES taip reikia padaryti ir Lietuvai

Kopūstas.

Ot Py-De-Ras, nu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS