B. Johnsonas vyriausiuoju patarėju pasirinks „Brexit“ strategą | kl.lt

B. JOHNSONAS VYRIAUSIUOJU PATARĖJU PASIRINKS „BREXIT“ STRATEGĄ

Būsimasis Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) vyriausiuoju patarėju pasirinks prieštaringai vertinamą 2016 metų „Brexit“ kampanijos vadovą Dominicą Cummingsą (Dominiką Kamingsą), trečiadienį sakė B. Johnsonui artimas šaltinis.

B. Johnsonas buvo oficialios kampanijos už Britanijos išstojimą iš ES „Vote Leave“, laimėjusios tų metų referendumą, veidas, bet D. Cummingsui priskiriamas lemiamas vaidmuo užkulisiuose.

Anksčiau šiais metais jį televizijos dramoje „Brexit“: karas be taisyklių“ (Brexit: The Uncivil War) apie šį istorinį balsavimą suvaidino Benedictas Cumberbatchas (Benediktas Kamberbačas).

Plačiajai visuomenei menkai pažįstamas D. Cummingsas primygtinai siekė duomenimis pagrįstos kampanijos socialiniuose tinkluose, o ne tradicinės rinkimų kampanijos. „Brexit“ kampanijos taktika po referendumo buvo intensyviai narstoma, ypač dėl klaidinančių šūkių ir tikslinių politinių reklamų vartojimo.

Pernai liepą Rinkimų komisijos priežiūros institucija skyrė „Vote Leave“ baudą už kampanijos finansavimo taisyklių pažeidimus. Tyrėjai nustatė, kad derėjo deklaruoti daugiau kaip 675 tūkst. svarų (747 tūkst. eurų), išleistų su kanadiečių politinio konsultavimo įmone „AggregateIQ“ per kitą kampanijos grupę.

Po referendumo D. Cummingsas buvo įtakingas vyriausybės „Brexit“ strategijos kritikas ir nuolat rašydavo komentarus centro dešinės žurnale „The Spectator“.

2017 metais virtinėje tviterio žinučių D. Cummingsas rašė, kad pradėti dvejus metus trukusį išstojimo iš ES procesą neturint detalaus plano buvo „istorinė, neatleistina klaida“. Pasak jo, tai tarsi „įkišti ginklą į burną ir – pykšt!“

D. Cummingsas taip pat labai kritiškai vertino kai kuriuos svarbius „Brexit“ šalininkus, galinčius dirbti B. Johnsono komandoje.

Anksčiau šiais metais buvo pripažinta jo kaltė dėl parlamento negerbimo. Jis nepasirodė parlamentarams, tyrusiems melagingas naujienas.

„Vyro, kuris pripažintas kaltu dėl parlamento negerbimo, paskyrimas kaip tik atitinka Boriso Johnsono ketinimus sustabdyti parlamento įgaliojimus ir prastumti žalingą [išstojimą] be sutarties“, – sakoma proeuropietiškos kampanijos „Best for Britain“ pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS