B. Netanyahu pasmerkė protestuotojus prie grožio salono, kuriame buvo jo žmona | kl.lt

B. NETANYAHU PASMERKĖ PROTESTUOTOJUS PRIE GROŽIO SALONO, KURIAME BUVO JO ŽMONA

  • 1

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ir jo sąjungininkai ketvirtadienį protestuotojus pavadino anarchistais po to, kai jie susibūrė prie vieno Tel Avivo grožio salono, kuriame jo žmona darėsi šukuoseną.

Netikėtas protestas chaotiškai užbaigė demonstracijų prieš vyriausybės planą pertvarkyti teismų sistemą dieną.

Sara Netanyahu (Sara Netanjahu) jau seniai yra poliarizuojanti figūra Izraelyje, o vėlyvą trečiadienį prabangiame Tel Avivo rajone įvykęs incidentas atspindi Izraelio emocijų kupiną susiskaldymą dėl pertvarkos, kurią priešininkai laiko egzistencine grėsme šaliai. Demonstrantai prie grožio salono skandavo „gėda, gėda“, tačiau nebandė įsiveržti į vidų. Į įvykio vietą buvo atsiųsta šimtai policijos pareigūnų, kurie galiausiai palydėjo moterį į limuziną.

Tuo tarpu B. Netanyahu ir jo politiniai partneriai nerodė jokių ženklų, kad ketina sumažinti pastangas priimti keletą įstatymų projektų, kuriais siekiama pertvarkyti Izraelio teismų sistemą. Šie žingsniai dar labiau pakurstė ir taip jau smarkiai susipriešinusią šalį ir sukėlė didžiausius protestus per daugiau nei dešimtmetį.

Praėjus dienai po to, kai protestų organizatoriai planavo surengti daugiau demonstracijų, jų pačių paskelbta „neramumų diena“ ketvirtadienį virto smurto akcija, ir policija turėjo tramdyti mitingo Tel Avive dalyvius.

Siūlomi įstatymų projektai suteiktų politikams ir parlamentui galimybę kontroliuoti teisėjų paskyrimus, įgaliojimus atšaukti Aukščiausiąjį Teismą ir galimybę priimti įstatymus, kurių nebūtų galima peržiūrėti teismine tvarka.

Tarp plano kritikų vis daugiau buvusių kariškių, akademikų, ekonomistų ir verslo lyderių. Jie teigia, kad pokyčiai pakenks subtiliai šalies patikrinimų ir balansų sistemai ir pakirs demokratines institucijas. B. Netanyahu ir jo sąjungininkai ultranacionalistai bei ultraortodoksai sako, kad pakeitimai būtini siekiant apriboti nerinktų teisėjų galią.

Kova dėl teismų sistemos pertvarkos vyksta tuo metu, kai vyksta B. Netanyahu teismo procesas dėl kaltinimų kyšių priėmimu, sukčiavimu ir pasitikėjimo pažeidimu. Ilgametis lyderis atmetė jam pateiktus kaltinimus kaip „raganų medžioklės“, kurią, jo teigimu, vykdo šališka teisėsauga, teismai ir spauda, dalį.

Dešimtys tūkstančių izraeliečių trečiadienį visoje šalyje dalyvavo demonstracijose prieš tai, ką jie laiko B. Netanyahu naujosios vyriausybės bandymu susilpninti Aukščiausiąjį Teismą ir sutelkti valdžią valdančiosios koalicijos rankose.

Protestuotojai blokavo greitkelius ir pagrindines sankryžas Tel Avive, taip pat būriavosi prie oficialios ministro pirmininko rezidencijos Jeruzalėje. Pirmą kartą nuo protestų pradžios prieš du mėnesius, kai Nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras, griežtosios linijos nacionalistas, įsakė policijai imtis griežtesnių veiksmų prieš demonstrantus, kurie, jo teigimu, buvo anarchistai, gatvėse kilo smurtas. Mažiausiai 11 žmonių buvo paguldyti į ligoninę, o policija suėmė dešimtis žmonių.

Trečiadienio įvykiai pasiekė kulminaciją prie prabangaus šiaurinėje Tel Avivo dalyje esančio salono, kuriame ministro pirmininko žmona darėsi šukuoseną.

Salono plaukų stilistas Moshe Butbulas (Mošė Butbulas) Izraelio naujienų svetainei „Ynet“ sakė, kad kita klientė paskelbė asmenukę su S. Netanyahu. Jis teigė, kad „per kelias minutes atvyko tūkstančiai“ žmonių, nors, sprendžiant iš internete paskelbtų vaizdo įrašų, tikrasis protestuotojų skaičius galėjo būti mažesnis.

Įvykio vietoje buvę žurnalistai teigė, kad minia laikėsi atokiau ir nebandė įsibrauti į saloną. Tada I. Ben-Gviras prie salono pasiuntė daug saugumo pajėgų ir socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad įsakė policijai „gelbėti jos gyvybę“, kuriai grasina saloną apgulę demonstrantai.

Šimtai policijos pareigūnų, tarp jų ir raitoji policija, prasiskynė kelią per demonstraciją, kad galėtų privažiuoti visureigis. Saugoma policijos dalinio S. Netanyahu buvo išvesta iš salono ir įsodinta į automobilį, kuris išvažiavo su gausia policijos palyda.

„Anarchija turi liautis, – sakė B. Netanyahu „Facebook“ žinutėje, prie kurios pridėta nuotrauka, kurioje jis apkabinęs savo žmoną. – Dėl to gali žūti žmonių.“

B. Netanyahu sąjungininkai ketvirtadienio rytą stojo ginti S. Netanyahu.

Izraelio viešosios diplomatijos ministrė Galit Distel Atbaryan (Galit Distek Atbarjan) šį incidentą pavadino „trijų valandų teroru, kai viena moteris buvo apsupta kurstomos minios“. Kitas „Likud“ įstatymų leidėjas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad premjero žmona buvo išgelbėta „nuo anarchistų linčo“.

Yairas Golanas (Jairas Golanas), buvęs generolas ir buvęs „Meretz“ partijos įstatymų leidėjas, „Kan“ radijui sakė, kad „su visa derama pagarba, Sara Netanyahu yra politinė figūra“.

Kalbėdamas apie, kritikų nuomone, pernelyg didelę jos politinę įtaką ministro pirmininko tarnyboje, Y. Golanas teigė, kad „ji dalyvauja priimant sprendimus nacionaliniu lygmeniu ir į kairę ir į dešinę tvirtina aukšto rango pareigūnų paskyrimus“.

Benjaminas ir Sara Netanyahu buvo kritikuojami dėl to, kad nesusišneka su paprastais izraeliečiais ir gyvena prabangų gyvenimą mokesčių mokėtojų sąskaita. Praėjusią savaitę Izraelio parlamento komitetas patvirtino naują B. Netanyahu ir jo šeimos finansavimo planą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

tai zydbankiu vasaliuks su fasistynio formato ideologija svarbu pinigai nes morale kt dimensijos faktorius ===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS