B. Netanyahu prieš karinę operaciją Rafoje žada saugų pasitraukimą palestiniečiams | kl.lt

B. NETANYAHU PRIEŠ KARINĘ OPERACIJĄ RAFOJE ŽADA SAUGŲ PASITRAUKIMĄ PALESTINIEČIAMS

  • 2

Išliekant Izraelio kariuomenės įsiveržimo į Gazos Ruožo pietuose esančią Rafą grėsmei, izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) žadėjo saugaus pasitraukimo galimybę ten prisiglaudusiems perkeltiems palestiniečių anklavo civiliams.

Sekmadienį parodytame interviu B. Netanyahu pakartojo ketinantis išplėsti Gazos Ruože vykdomą Izraelio kariuomenės operaciją į Rafą.

Nepaisydamas tarptautinio nerimo dėl galimų skerdynių Rafoje, kur dabar glaudžiasi daugiau kaip pusė iš 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų, B. Netanyahu televizijai „ABC News“ sakė: „Mes tai padarysime.“

Jis pripažino sutinkantis su amerikiečiais, kad prieš šią operaciją reikės plano dėl poveikio civiliams.

„Darysime tai parengdami sąlygas civiliams gyventojams saugiai [...] pasitraukti“, – sakė jis.

Tačiau neaišku, kur galėtų eiti tiek daug žmonių, nustumtų prie sienos su Egiptu ir besiglaudžiančių palapinėse.

Apie tai paklaustas, B. Netanyahu pasakė tik tiek, kad rengiamas detalus planas.

Izraelio pajėgoms nuolat judant į pietus, Rafa liko vienintelis didelis Gazos Ruožo miestas, į kurį dar neįžengė kariuomenė, nors aviacijos smūgių Rafai suduodama kone kasdien.

Jie sakė, kad Rafa saugi, bet taip nėra. Taikomasi visur.

„Jie sakė, kad Rafa saugi, bet taip nėra. Taikomasi visur“, – sakė palestinietis Mohammedas Saydamas (Mohamedas Saidamas), Izraelio smūgiui šeštadienį Rafoje sunaikinus policijos automobilį.

B. Netanyahu, kuris tvirtina, kad pergalės prieš palestiniečių islamistų organizaciją „Hamas“ negalima pasiekti nesunaikinus batalionų Rafoje, penktadienį nurodė savo kariuomenei pasirengti šiai operacijai. Po jo pareiškimo pasaulio lyderiai ir pagalbos organizacijos reiškia didelį susirūpinimą.

„Žmonės Gazos [Ruože] negali išnykti ore“, – socialiniame tinkle „X“ parašė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok). Ji pridūrė, kad Izraelio vykdomas Rafos puolimas būtų humanitarinė katastrofa.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį įspėjo dėl labai rimtų padarinių, jei būtų puolama Rafa, ir paragino sušaukti skubų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį.

Susirūpinimą taip pat išreiškė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas).

„Prioritetas privalo būti nedelsiama kovų pertrauka, kad būtų galima įvežti pagalbą ir išvežti įkaitus“, – sakė jis.

JAV kritika

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, per kurį žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais Izraelio duomenimis.

Kovotojai pagrobė 250 įkaitų, iš kurių 132 vis dar yra Gazos Ruože, bet 29 jų, kaip manoma, yra žuvę, praneša Izraelis.

Atsakydamas į ataką Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir pradėjo oro smūgius bei sausumos puolimą, per kuriuos, „Hamas“ valdomo anklavo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 28 176 žmonės, įskaitant 112 pastarąją parą žuvusių žmonių. Dauguma aukų – moterys ir vaikai. Dar 67 784 žmonės Gazos Ruože nuo karo pradžios buvo sužeisti, nurodo palestiniečių ministerija.

B. Netanyahu sausumos operacijos Rafoje planą paskelbė kelios dienos po JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) vizito Izraelyje, surengto siekiant ugnies nutraukimo ir įkaitų iškeitimo į palestiniečių kalinius.

B. Netanyahu atmetė siūlomas paliaubas dėl, jo žodžiais, keistų „Hamas“ reikalavimų.

Izraelio planus dėl Rafos griežtai sukritikavo pagrindinis sąjungininkas ir karinis rėmėjas Vašingtonas: Valstybės departamentas įspėjo, kad jei tokia operacija nebus deramai suplanuota, ji gali sukelti katastrofą.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį pareiškė, kad Izraelio karinis atsakas Gazos Ruože į „Hamas“ kovotojų spalio 7-osios išpuolį buvo perdėtas.

„Hamas“ šeštadienį perspėjo, kad per visapusišką Izraelio invaziją į Rafą galėtų žūti dešimtys tūkstančių žmonių.

Spaudimas UNRWA

Tuo metu Izraelio kariuomenė pranešė, kad į šiaurę nuo Gazos miesto aptiko „Hamas“ tunelį po evakuota Jungtinių Tautų agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) būstine.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) ragino agentūros vadovą Philippe'ą Lazzarini (Filipą Lazarinį) atsistatydinti.

Ph. Lazzarini sakė, kad UNRWA šiame komplekse nedirba nuo spalio 12 dienos, kai darbuotojai – nurodžius Izraelio pajėgoms – evakavosi.

Anksčiau Izraelis skelbė, kad 12 UNRWA darbuotojų dalyvavo „Hamas“ spalio 7-osios atakoje.

Ph. Lazzarini paragino atlikti nepriklausomą tyrimą dėl naujausių Izraelio kaltinimų.

Naujienų agentūros AFP fotografas buvo tarp žurnalistų, kuriems Izraelio kariškiai ketvirtadienį aprodė kompleksą ir tunelį.

JT objektai pagal tarptautinę teisę yra laikomi neliečiamais.

„Hamas“ neigia Izraelio kaltinimus, kad ši organizacija po mokyklomis, ligoninėmis ir kita civiline infrastruktūra iškasė tunelių tinklą savo veiklai.

Sekmadienį Izraelio vyriausybės atstovas Eylonas Levy (Eilonas Levis) pavadino UNRWA „Hamas“ priedanga.

Penktą mėnesį trunkantis karas taip pat pakurstė visuomenės pyktį Izraelyje.

Šeštadienio vakarą į Tel Avivo gatves išėję protestuotojai reikalavo išvaduoti įkaitus, B. Netanyahu atsistatydinimo ir naujų rinkimų.

„Hamas“: Izraelio veržimasis į Rafą sužlugdytų derybas dėl įkaitų

Palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ sekmadienį įspėjo, kad bet koks Izraelio puolimas pačiuose Gazos Ruožo pietuose esančioje Rafoje sukeltų pavojų deryboms dėl šiame palestiniečių anklave laikomų įkaitų paleidimo.

„Bet kokia okupacinės kariuomenės ataka prieš Rafos miestą pakirstų derybas dėl apsikeitimo“,- pareiškė „Hamas“.

J. Bidenas Izraelio premjerui: įžengti į Rafą galima tik parengus gyventojų apsaugos planą

Jungtinių Valstijų prezidentas J. Bidenas Izraelio ministrui pirmininkui B. Netanyahu sekmadienį pareiškė, kad karinė operacija perpildytoje Rafoje, Gazos Ruožo pietuose, neturėtų būti vykdoma, jei prieš tai nebus parengtas gyventojų apsaugos planas, pranešė Baltieji rūmai.

J. Bidenas „dar kartą patvirtino savo požiūrį, kad karinė operacija Rafoje neturėtų būti vykdoma be patikimo ir įgyvendinamo plano, kaip užtikrinti daugiau kaip milijono ten prisiglaudusių žmonių saugumą ir paramą jiems“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime apie abiejų lyderių sekmadienio ryto pokalbį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

dušanski pasekėjai

Netikėkite ką šėtonas žada...

Cha cha cha

Tas Netanyahu - mandras durnius (taip sakydavo a.a.močiutė). Žada palestiniečiams saugų pasitraukimą į dangų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS