B. Netanyahu pritarė naujoms deryboms dėl paliaubų Gazos Ruože | kl.lt

B. NETANYAHU PRITARĖ NAUJOMS DERYBOMS DĖL PALIAUBŲ GAZOS RUOŽE

  • 0

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pritarė naujam derybų dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože raundui, kuris vyks Dohoje ir Kaire, penktadienį pranešė jo biuras.

Tačiau nepaisant šią savaitę priimtos Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos, kurioje reikalaujama nedelsiant nutraukti ugnį per šiuo metu vykstantį musulmonų šventąjį ramadano mėnesį, penktadienį kovos tęsėsi, taip pat ir aplink ligonines.

Izraelis taip pat pareiškė, kad Libane nukovė „Hezbollah“ raketų padalinio vadovo pavaduotoją, o keli „Hezbollah“ kovotojai žuvo per smūgius Sirijoje, dėl kurių karą stebinti organizacija apkaltino Izraelį.

Premjero biuras pranešė, kad B. Netanyahu leido „artimiausiomis dienomis surengti kitą derybų raundą Dohoje ir Kaire, nurodant gaires, kaip toliau tęsti derybas“.

Tuo metu Savo nutartyje Hagoje įsikūręs Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) įspėjo apie bado grėsmę palestiniečių anklave.

JT agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) vadovas Philippe'as Lazzarini (Filipas Lazarinis) socialiniame tinkle „X“ rašė, kad šis sprendimas yra „akivaizdus priminimas, jog katastrofiška humanitarinė padėtis Gazos Ruože susidarė dėl žmogaus kaltės ir vis blogėja“.

Sausį teismas nusprendė, kad Izraelis turi padėti teikti skubiai reikalingą humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui ir užkirsti kelią genocido veiksmams, tačiau Izraelis atmetė Pietų Afrikos pateiktą ieškinį.

Naujausias privalomas TTT sprendimas, kurio vykdymas yra menkai įmanomas, buvo priimtas Izraelio kariuomenei penktadienį pareiškus, kad ji dvyliktą dieną tęsia operacijas didžiausioje Gazos Ruožo ligoninėje „al Shifa“.

Per naktį visoje pakrantės teritorijoje žuvo dešimtys žmonių, pranešė islamistų judėjimo „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos ministerija.

Tarp žuvusiųjų buvo dvylika žmonių, nužudytų namuose Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache, reguliariai bombarduojamame dar prieš Izraelio planuojamą sausumos operaciją.

Po antskrydžio gelbėtojai, pasišviesdami mobiliaisiais telefonais, iš nuolaužų ištraukė įstrigusius žmones, rodo AFPTV vaizdai.

„Reikia nedelsiant skelbti paliaubas“

Karas prasidėjo po beprecedenčio „Hamas“ spalio 7-osios išpuolio Izraelyje, oficialiais duomenimis, pareikalavusio apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, gyvybių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 31 žuvusį įkaitą.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 32 tūkst. 623 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

JAV, Kataro ir Egipto tarpininkai jau kelias savaites dalyvauja užkulisinėse derybose, siekdami užtikrinti antrąsias paliaubas Izraelio ir „Hamas“ kare ir įkaitų paleidimą mainais į Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečių kalinius.

Tačiau įpusėjus musulmonų šventajam ramadano mėnesiui šios derybos atsidūrė aklavietėje.

Taip pat padidėjo įtampa tarp B. Netanyahu ir Vašingtono, kuris skiria milijardus dolerių (eurų) karinės pagalbos, tačiau vis garsiau kalba apie karo poveikį civiliams gyventojams.

Vašingtonas taip pat iškėlė klausimą dėl to, kas valdys Gazos Ruožą po karo. Jis pasiūlė, kad ateityje Palestiniečių autonomijos, kuri iš dalies vykdo administracinę kontrolę Izraelio okupuotame Vakarų Krante, vaidmuo būtų didesnis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS