B. Obama sugrįžo namo po netikėto apsilankymo Afganistane | kl.lt

B. OBAMA SUGRĮŽO NAMO PO NETIKĖTO APSILANKYMO AFGANISTANE

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pirmadienį sugrįžo į Vašingtoną po netikėtos 32 valandų kelionės į Afganistaną, kur prezidentas aplankė amerikiečių karius.

Pirmadienį, Jungtinėms Valstijoms minint Atminimo dieną, per kurią pagerbiami žuvę kariai ir apdovanojami karo veteranai, prezidentas Baltuosiuose rūmuose rengia pusryčius karo veteranams, kuriuose dalyvaus ir aukščiausi kariuomenės pareigūnai, pranešė Baltieji rūmai.

B.Obamos lėktuvas 10 val. 40 min. Grinvičo (13 val. 40 min. Lietuvos) laiku nusileido Endriuso oro pajėgų bazėje netoli sostinės Vašingtono ir netrukus prezidentas sraigtasparniu atvyko į Baltuosius rūmus.

Prezidentas taip pat turėtų pasakyti kalbą ir padėti vainiką prie Nežinomo kareivio kapo Arlingtono karių kapinėse.

Minėjime taip pat dalyvavus šalies viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) su sutuoktine Jill (Džil) ir pirmoji JAV ponia Michele Obama (Mišel Obama). Šios moterys garsėja savo pagalba kariškių šeimoms.

B.Obama iš Baltųjų rūmų į Afganistaną išvyko šeštadienį jau visiškai sutemus ir, slapta apskridęs pusę pasaulio, jo lėktuvas vėlai vakare nutūpė Bagramo oro bazėje prie Kabulo.

Prezidentas pagerbė JAV karius, žuvusius šioje Centrinės Azijos šalyje per ilgiausią Amerikos karą.

Jo keturias valandas trukęs vizitas išprovokavo dar vieną kivirčą su pasitraukiančiu iš posto Afganistano prezidentu Hamidu Karzai (Hamidu Karzajumi), su kuriuo B.Obamos santykiai ir lig šiol buvo įtempti.

Pasak JAV pareigūnų, B.Obama pasiūlė Afganistano lyderiui susitikti JAV bazėje ir nusprendė nevykti į prezidento rūmus Kabulo centre.
H.Karzai tokį kvietimą įvertino kaip įžeidimą.

„Afganistano vyriausybė pasirengusi šiltai sutikti JAV prezidentą (Afganistano) prezidento rūmuose ir neketina vykti į Bagramą susitikti su Obama“, - sakoma Afganistano prezidentūros pranešime.

Vėliau, išskrisdamas, B.Obama paskambino Hamidui Karzai ir jiedu pasikalbėjo apie 15 ar 20 minučių, sakė vienas JAV administracijos pareigūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS