Baltarusija ir Kenija susitarė stiprinti ryšius | kl.lt

BALTARUSIJA IR KENIJA SUSITARĖ STIPRINTI RYŠIUS

Pirmadienį per derybas Nairobyje Kenijos ir Baltarusijos prezidentai sutarė „plėsti ryšius“, pranešė Kenijos prezidentūra, diplomatiškai izoliuotam Minskui Afrikoje ieškant daugiau sąjungininkių.

Prieš tai Baltarusiją valdantis Aliaksandras Lukašenka, ištikimas Maskvos sąjungininkas, lankėsi Pusiaujo Gvinėjoje, jis keliauja po Afriką siekdamas sustiprinti ryšius šiame žemyne.

A. Lukašenka buvo priimtas sostinėje Nairobyje esančiuose Valstybės rūmuose, socialiniame tinkle „X“ pranešė jo kolega iš Kenijos Williamas Ruto. Abu lyderiai „sutarė plėtoti ryšius tokiose srityse kaip atsinaujinanti energija, prekyba, investicijos ir švietimas“, – sakė W. Ruto. „Kenija ir Baltarusija turi didžiulių galimybių, kurias reikia išnaudoti siekiant abiejų šalių klestėjimo“, – sakė W. Ruto ir pridūrė, kad ši Rytų Afrikos valstybė labai nori panaudoti Baltarusijos technologijas žemės ūkyje.

Vakarų šalys taiko sankcijas Baltarusijai ir izoliavo A. Lukašenką už tvirtą Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą palaikymą ir susidorojimą su kitaminčiais. Baltarusija yra labai priklausoma nuo Rusijos politinės ir finansinės paramos, Rusija pasinaudojo jos teritorija, kai 2022 m. vasarį užpuolė Ukrainą. Kenija ir Baltarusija savo pareiškimuose neužsiminė apie Rusijos invaziją.

Karui Ukrainoje tebevykstant, tiek Maskva, tiek Kyjivas ieško paramos Afrikoje. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas netikėtai lankėsi Kenijoje gegužę, kai Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba baigė kelionę Afrikoje.

Šeštadienį Baltarusija pareiškė, kad A. Lukašenkos vizitu siekiama „sustiprinti sąveiką visose abipusiai naudingose srityse“ ir toliau megzti Minsko ir Afrikos šalių „glaudžius ryšius“.

Paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas  A.Lukašenka šių metų pradžioje lankėsi Zimbabvėje, tai buvo pirmoji jo kelionė į piečiau Sacharos esančią Afrikos valstybę. Jis pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Pusiaujo Gvinėjos prezidentu Teodoro Obiangu Nguema Mbasogo, pagal jas bus atidarytas regioninis centras, reklamuosiantis Baltarusijos produktus Vidurio ir Vakarų Afrikos rinkose.

Gairės: Baltarusija, Kenija, Aliaksandras Lukašenka, Williamas Ruto, stiprins ryšius, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS