Baltarusija suteikė malonę Rusijos pilietei S. Sapegai | kl.lt

BALTARUSIJA SUTEIKĖ MALONĘ RUSIJOS PILIETEI S. SAPEGAI

  • 7

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka suteikė malonę Rusijos pilietei Sofijai Sapegai, kurią Minsko režimas kartu su Baltarusijos opozicijos tinklaraštininku Ramanu Prataševičiumi 2021 metais suėmė po to, kai prievarta nutupdė „Ryanair“ keleivinį lainerį.

Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra pranešė, kad A. Lukašenka pasirašė dekretą dėl malonės suteikimo S. Sapegai, kuris buvo perduotas Primorės krašto, iš kurio ji yra kilusi, delegacijai.

„Mūsų tautietė Sofija Sapega gavo unikalią galimybę pradėti gyvenimą iš naujo. Po mano kreipimosi ji yra laisvėje“, – platformoje „Telegram“ nurodė Primorės gubernatorius Olegas Kožemiakas.

Jis išplatino vaizdo įrašą, kuriame O. Kožemiakas sveikina S. Sapiegą prie valstybinio pastato Baltarusijoje.

„Padėkoti reikia ne man, o prezidentui“, – teigė jis.

Anot O. Kožemiako, ji turėtų grįžti atgal į Rusiją.

S. Sapega ir R. Pratasevičius buvo sulaikyti 2021 metų gegužę, kai jų lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstinai nutupdytas Minske.

S. Sapegai buvo pareikšti kaltinimai pagal virtinę Baudžiamojo kodekso straipsnių, tarp jų – dėl socialinės nesantaikos kurstymo ir grasinimo teisėsaugos pareigūnams. 2022 metų gegužę Baltarusijos teismas jai skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Jų suėmimas sulaukė tarptautinio pasmerkimo.

R. Pratasevičius 2019 metais pabėgo į Europą ir iš ten vadovavo „Telegram“ kanalui NEXTA – svarbiai Baltarusijos opozicijos žiniasklaidos priemonei, padėjusiai mobilizuoti protestuotojus po ginčijamo autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos perrinkimo šeštai kadencijai 2020-ųjų rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Po R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos arešto pasirodė nufilmuoti jų abiejų „prisipažinimai“. Opozicijos šalininkai sakė, kad šiuos įrašus jie padarė verčiami ir kad tai įprasta režimo taktika kritikams spausti.

Gegužės 22 dieną jam buvo suteikta malonė po to, kai prieš kelias savaites jis buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

:D

Gražiai suvaidinta istorija gavosi...Lukašenkos šunytis su ruske apsimetė rezistentais, galų gale abiems "suteikta malonė"... :) kacapų vaikams tokias pasakėles pasakokit.

Pidoraškos kacapai

Pidoraškos kacapai su patvoriniais ir vel vaziuoja. Geriau butu, jei krautusi lagaminus ir dumtu i mama rosija.

> pastebejimas

eik pasimelsk kremliaus iskrypeliams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS