Baltarusija viruso nepaiso: Pergalės dienos parade dalyvavo tūkstančiai karių | kl.lt

BALTARUSIJA VIRUSO NEPAISO: PERGALĖS DIENOS PARADE DALYVAVO TŪKSTANČIAI KARIŲ

Šeštadienį Baltarusijos sostinėje Minske šeštadienį vyksta pergalės prieš nacistinę Vokietiją 75-ųjų metinių minėjimo renginiai, įskaitant paradą, kuriame dalyvavo tūkstančiai karių, nors šalyje sparčiai plinta naujasis koronavirusas.

Baltarusija nesiėmė didelio masto suvaržymų viruso plitimui stabdyti, o prezidentas Aleksandras Lukašenka menkino COVID-19 pandemijos grėsmę, vadindamas ją „psichoze“.

Šeštadienį priimdamas karinį paradą, kuriame dalyvavo apie 3 000 karių, A. Lukašenka sakė, kad Baltarusijos per Antrąjį pasaulinį karą patirtos kančios „nepalyginamos su jokiais mūsų dienų sunkumais“.

Kai kurie senyvo amžiaus karo veteranai, stebėję paradą tribūnose, dėvėjo kaukes, bet apskritai tarp žiūrovų prisidengusių veidus buvo nedaug.

Kaip rodo Minsko vykdomojo komiteto paskelbta gegužės 9-osios vyksiančių iškilmių programas, vėliau planuojami įvairūs masiniai renginiai sostinės parkuose, o prie Pergalės paminklo įvyks iškilminga gėlių padėjimo ceremonija.

Vakarinė programa prasidės pusę dešimtos vakaro. Tuo metu Pergalės aikštėje prasidės šventinis koncertas.

23 val. 15 min. įvyks 7 minučių trukmės fejerverkų šou.

Planuotas karinis paradas ir kiti renginiai Minske vyks tuo metu, kai šalyje vis daugėja užsikrėtusiųjų koronavirusu.

Gegužės 8 dienos duomenimis, šalyje 21 101 asmeniui buvo nustatytas teigiamas COVID-19 testas, o per parą šis skaičius padidėjo 933. Iki gegužės 8 dienos buvo užfiksuotas 121 mirties nuo koronaviruso atvejis.

Rusija apribojo iškilmes

Rusija šeštadienį buvo priversta apriboti iškilmes pergalės prieš nacistinę Vokietiją 75-ųjų metinių proga, prezidentui Vladimirui Putinui dėl koronaviruso pandemijos atidėjus karinį paradą Raudonojoje aikštėje.

Dabar prezidentas 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku pasakys apie 20 min. trukmės kalbą prie Nežinomo kario kapo šalia Kremliaus sienų. Toks žingsnis neturi precedento, nes Rusija tradiciškai rengdavo pompastiškus Pergalės dienos paradus, kuriuose dalyvaudavo tūkstančiai karių ir šimtai karinės technikos vienetų.

Rusija tapo koronaviruso pandemijos židiniu Europoje – pastarąsias šešias dienas šalyje fiksuota daugiau kaip po 10 tūkst. koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų per parą, todėl vyriausybė buvo priversta iš naujo apsvarstyti savo planus.

Iš pradžių Kremlius planavo surengti 1,5 val. trukmės paradą, per kurį turėjo pasirodyti 15 tūkst. karių, istorinės karinės mašinos ir naujausios raketų sistemos, stebint karo veteranams ir pasaulio lyderiams, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną).

Šis renginys turėjo pabrėžti Rusijos, kaip Sovietų Sąjungos pasiekimų paveldėtojos, įvaizdį ir Maskvos peršamą istorijos interpretaciją, kad sovietų indėlis į pergalę prieš nacizmą buvo didžiausias, nes šalis prarado milijonus žmonių gyvybių.

Karinės technikos demonstracija taip pat turėjo pabrėžti Rusijos vaidmenį pasaulio arenoje, pavyzdžiui, sprendžiant dabartinius konfliktus, įskaitant karą Sirijoje, nors tarptautinė bendruomenė atsisako pripažinti Maskvos įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją.

Tačiau Europoje išplitus koronavirusui V. Putinas balandžio viduryje galiausiai nusprendė paradą atidėti.

„Pavojai, susiję su šia epidemija, kurios pikas dar neparėjo, yra nepaprastai dideli, – tąsyk sakė prezidentas. – Tai nesuteikia man teisės pradėti ruoštis paradui.“

Savo kalboje šeštadienį V. Putinas, kaip prognozuojama, aptars tiek istorinius įvykius, tiek dabartinę krizę.

Nors paradai buvo atšaukti, daugelyje Rusijos miestų bus rengiami fejerverkai ir aviacijos paradai.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas perspėjo gyventojus likti namuose ir žiūrėti pasirodymus per televiziją arba iš balkono – jeigu jis yra.

Be to, 22 val. kiekvienoje iš 11 Rusijos laiko juostų Antrojo pasaulinio karo aukos bus pagerbtos tylos minute.

„Nemirtingasis pulkas“

Anksčiau šalyje buvo itin populiari iniciatyva „Nemirtingasis pulkas“ – daugelyje Rusijos miestų minint Pergalės dieną būdavo rengiamos eitynės, per kurias gyventojai nešdavo Antrajame pasauliniame kare kovojusių savo giminaičių nuotraukas. Šiemet šis renginys persikels į virtualią erdvė.

Tačiau dalis gyventojų taip pat planuoja išeiti į balkonus ir, laikydami karių nuotraukas, sudainuoti populiarią dainą „Pergalės diena“.

Rusija šiuo metu yra penkta pasaulyje pagal užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičių. Iki penktadienio šalyje buvo patvirtinti 187 859 COVID-19 atvejai, bet mirusių pacientų skaičius kol kas išlieka gana mažas – 1 723 žmonės.

Daugumoje buvusių Sovietų Sąjungos respublikų taip pat yra įvestos karantino priemonės, bet dvi nutarė savo tradicinių karinių paradų neatšaukti.

Baltarusija, kurios prezidentas Aleksandras Lukašenka nelaiko koronaviruso grėsmės labai didele, planuoja Minske surengti paradą, kuriame dalyvays apie 5 000 karių.

„Negalime pasielgti kitaip“, – penktadienį teigė A. Lukašenka ir lygino savo šalį su Bresto tvirtove, kuris vokiečių invazijos pradžioje ilgai priešinosi užpuolikams.

Karinis paradas taip pat įvyks Centrinės Azijos šalyje Turkmėnijoje, kurioje iki šiol neužregistruota nė vieno COVID-19 atvejo. Sostinėje Ašchabade kariai pražygiuos priešais karo memorialą.

GALERIJA

  • Baltarusija viruso nepaiso: Pergalės dienos parade dalyvavo tūkstančiai karių
  • Baltarusija viruso nepaiso: Pergalės dienos parade dalyvavo tūkstančiai karių
  • Baltarusija viruso nepaiso: Pergalės dienos parade dalyvavo tūkstančiai karių
  • Baltarusija viruso nepaiso: Pergalės dienos parade dalyvavo tūkstančiai karių
  • Baltarusija viruso nepaiso: Pergalės dienos parade dalyvavo tūkstančiai karių
  • Baltarusija viruso nepaiso: Pergalės dienos parade dalyvavo tūkstančiai karių
  • Baltarusija viruso nepaiso: Pergalės dienos parade dalyvavo tūkstančiai karių
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (35)

123

Ar tik kartais ne rusai paėmė Berlyną? O gal patys vokiečiai ? Visokioms liandzbyboms, panašu, iki šiol dar neaišku. Reikės-ir dar kartą paims...tik gali ir nesustoti ties Berlynu. Dar ims ir nuvarys iki Lisabonos...

Anonimas

Vilnius ?

mm

Chruščiovkės miesto centre. Miestas be savo dvasios.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS